США. Прибутки фермерів упали до 13-річного мінімуму

14 січня 2016 104 0
Американський бум фермерства давно позаду
usafotki.comАмериканський бум фермерства давно позаду

Американський бум фермерства давно позаду, пише АГroxxi.

Вартість фермерських земель знизилася. А надлишок на світовому ринку призвів до того, що ціни на сою і кукурудзу виявилися нижчими виробничих витрат.

Рівень сільськогосподарського боргу відповідно до доходу виріс до максимального рівня за останні тридцять років, якраз тоді, коли Федеральна резервна система (ФРС) почала підвищувати відсоткові ставки вперше з 2006 р.

І хоча багато фермерських господарств залишаються прибутковими, світовий сировинний спад робить негативний тиск на економіку Середнього Заходу, яка здебільшого виявилася захищена від гірших наслідків фінансової кризи високими цінами на врожай і високою вартістю землі.

Торік дохід фермерських угідь був на мінімальному рівні з 2002 р. Цього року позитивний торговельний баланс сільського господарства у США, які є найбільшим світовим експортером, буде мінімальним за останнє десятиліття.

Так як ціни на кукурудзу і сою, два головних експортних зерна у країні, знизилися майже вполовину у порівнянні з рекордними показниками у 2012 р., чистий прибуток фермерських господарств впав у 2015 р. до 13-річного мінімуму — $55,9 млрд, що на 55% нижче, ніж рекордний рівень у 2013 р. — $123,3 млрд, за оцінками Департаменту США по сільському господарству.

А борг у 6,6 разів вищий чистого прибутку у порівнянні з 3,8 роком раніше. Це співвідношення стало найвищим з 1984 р.

Свою роль відіграють і більш високі витрати по позиках, які ускладнюють фермерам фінансування своїх операцій і придбання землі та обладнання.

Минулого місяця у ФРС було прийнято рішення підвищити процентну ставку на 0,25 відсоткового пункту. Це стало першим підвищенням ставки за більш ніж 7 років. Можливі подальші підвищення ставки у наступному році.

Але саме дешеві кредити і високі ціни на врожай сприяли зростанню фермерського буму у США свого часу.

Виконано за допомогою Disqus