Фермери притримують пшеницю в очікуванні вищих цін

18 березня 2021 3135 0
Фермери притримують пшеницю в очікуванні вищих цін
Kurkul.com

Українські борошномели зіткнулися з дефіцитом пшениці. Виник він через те, що фермери притримують врожай в очікуванні кращої ціни та через  стрімкий експорт зерна. Про це розповів виконавчий директор ТОВ «Млин База» і директора «Андрушівського елеватора» компанії «Зернова База України» Алібек Мустапаєв у блозі «Дві проблеми українських борошномелів: з чим зіткнулися переробники пшениці в цьому сезоні» на Elevatorist.com.

Як зазначається у матеріалі, у 2020 р. українські аграрії зібрали 25,10 млн т пшениці, — це на 2,8 млн т менше урожаю 2019 р. Восени вартість пшениці почала стрімко зростати. У жовтні 2020 р. ціни на культуру були на рівні 6500/т, а в кінці лютого-початку березня 2021 р. ціна пшениці в українських портах зросли до 9 000 грн/т.

За словами експерта, борошномельні підприємства, в основному, не мають великих запасів сировини і купують пшеницю за потреби. Тому на млинах змушені закуповувати зерно, що все більше дорожчає.

Також борошномели зіткнулися і з дефіцитом сировини на ринку. За даними на 10 березня 2021 року Україна експортувала 13,8 млн т культури, — майже 80% від граничного обсягу поставок пшениці, передбаченого в Зерновому меморандумі (17,5 млн т). Решта запасів зерна фермери притримують, щоб продати в кінці сезону ще дорожче.

Брак пропозицій продовольчої пшениці і її висока вартість призвели до того, що в другій половині 2020 р. борошномели поступово скорочували переробку. А в січні 2021 р. виробництво борошна стало мінімальним з 1999 року — 84,9 тис. т.

«Зараз важко знайти продовольчу пшеницю. Переробники дуже сильно розбалували фермерів. Ціна на культуру завжди формувалася в залежності від порту: якщо в порту купують, наприклад, по 7000 грн/т, а логістика коштує 500 грн, то фермеру було вигідно продати зерно переробнику, скажімо, за 6600 грн. Зараз конкуренція дуже велика і хорошої пшениці мало. У Житомирській області ніхто вже на логістику не дивиться. Ціна така ж, як в портах, навіть іноді і більша», — розповів виконавчий директор ТОВ« Млин База »Алібек Мустапаєв.

За словами керівника, якщо раніше борошномельні підприємства закуповували сировину в найближчих фермерських господарствах, то тепер змушені шукати пшеницю в сусідніх областях. Особливо, великі млини з кожним місяцем цього сезону все більше розширюють площу закупівель.

Виконано за допомогою Disqus