Фахівці опублікували результати фітосанітарного стану посівів озимих культур

22 березня 2021 118 0
Фахівці опублікували результати фітосанітарного стану посівів озимих культур
Kurkul.com

Станом на 18 березня на полях України триває хвилеподібне відновлення весняної вегетації озимих культур та багаторічних трав. Про це інформує Держпродспоживслужба.

У Запорізькій, Миколаївській та Одеській областях в озимині, розміщеній здебільшого після стерньових попередників, спостерігається мляве живлення личинок хлібного туруна (жужелиці). Шкідник заселив 4-17% площ за чисельністю 0,3-1 екз. на м².. За наявності 3-4 личинок на м². рекомендується проводити обприскування посівів дозволеними до використання інсектицидами.

«У Миколаївській обл. розпочалося заселення посівів озимини хлібними блішками. Шкідника обліковували на 5% площ за щільності 0,4-1 екз. на м². У Дніпропетровській обл. відмічене піднімання у верхні шари ґрунту гусениць озимої совки», — йдеться у повідомленні.

Читати також: З приходом тепла посіви пшениці на Черкащині заселяють шкідники

Скрізь на 6-57% площ озимих пшениці, ячменю, жита відмічається ураження 2-15% (Дніпропетровська, Закарпатська, Івано-Франківська, Київська, Полтавська, Черкаська обл.) рослин борошнистою росою та септоріозом, переважно на листках нижнього ярусу, 2-10% рослин уражено гельмінтоспоріозом та бурою листковою іржею, кореневими гнилями.

«На фізіологічно ослаблених посівах ранніх строків сівби, в місцях пониження рельєфу 2-7% (Вінницька, Волинська, Київська, Полтавська, Чернігівська обл.) рослин уражені сніговою пліснявою. Для контролю захворювання рослин необхідно навесні проводити моніторинг посівів, облік густоти та життєздатності рослин, організувати агротехнічні заходи, а саме боронування посівів», — зазначили в Держпродспоживслужбі.

В Одеській та Миколаївській областях у посівах озимого ріпаку продовжується вихід з ґрунту великого ріпакового та стеблового капустяного прихованохоботників, шкідниками заселено 5% площі, пошкоджено 1% рослин. Ефективним заходом оздоровлення рослин та покращення стану посівів є ранньовесняне боронування з прикореневим підживленням мінеральними добривами.

«Скрізь, особливо в Поліссі, через несприятливі для розвитку мишоподібних гризунів кліматичні умови (опади, перезволоження, коливання добових температур) їх чисельність зменшилась. У місцях зниженого рельєфу загибель гризунів становить 6-40, макс. 80% від затоплення. Запобігати пошкодженню посівів озимини та обмеження чисельності гризунів здійснюється через затруєння нір дозволеними до використання родентицидами», — повідомили у відомстві.

 Читати за темою: На Одещині 30% посівів озимих потребують термінового підживлення — НААН

 

Виконано за допомогою Disqus