Опубліковано дані про фітосанітарний стан озимих

1 лютого 2021 1027 0
Опубліковано дані про фітосанітарний стан озимих
Kurkul.com

Негативний вплив погодних умов (різкий перепад та стрімке підвищення у звітному тижні температури повітря від -20 °C до +2-5 °C, ущільнення снігового покриву, утворення крижаної кірки) в значній мірі позначилось на життєдіяльності та шкідливості мишоподібних гризунів, зокрема звичайної та гуртової полівок. Збільшення кількості популяції не відмічалось. Про це йдеться у щотижневому звіті Держпродспоживслужби щодо фітосанітарного стану сільськогосподарських рослин.

Повсюди мишоподібними гризунами заселено 6-23, макс. 53% обстежених площ озимих зернових та ріпаку, де обліковують від поодиноких нір до 4 (Київська, Херсонська обл.) жилих колоній на гектар. Багаторічні трави, неугіддя та сади заселені гризунами на 10-83%, де обліковують 2-4, макс. 5-8 жилих колоній на гектар (багаторічні трави, неорні землі Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Івано-Франківської, Харківської, Херсонської областей).

«Наразі стримуючими факторами розвитку мишоподібних гризунів є періодичні відлиги, ожеледі та замерзання талої води на полях і в норах. Тому, важливо систематично обстежувати посіви озимини, багаторічних трав, неорних земель та інших стацій. За наявності 3-5 жилих колоній гризунів на гектарі озимини та багаторічних трав необхідно проводити захисні обробки дозволеними до використання родентицидами», — зазначили у відомстві.

Читайте також: Фермер на Запоріжжі почав підживлювати озимі вже наприкінці січня

Відбір монолітів озимих зернових культур в Івано-Франківській області для визначення життєздатності рослин та їх відрощування, в тому числі й за експрес-методами, встановив, що 93% рослин знаходяться в доброму стані, 7% в задовільному. Рослини перебувають у фазах 3-й листок — кущення. Рослини озимих культур мають добру регенераційну здатність при їх відрощуванні. Відсоток живих рослин становить 100%.

Рослини озимого ріпаку — 89% знаходяться в доброму стані, 11% рослин ослаблені. Низькі температури повітря частково пошкодили надземну листкову масу ріпаку, проте точка росту залишилась живою.

В господарствах здійснюється фітосанітарний нагляд за посівами озимих зернових та ріпаку.

Нагадаємо, станом на 28 січня українські сільгосппідприємства були забезпечені засобами захисту рослин усього на 15%, маючи 4,655 т за потреби 31,66 тис. т.

Виконано за допомогою Disqus