З приходом тепла посіви пшениці на Черкащині заселяють шкідники

16 березня 2021 410 0
З приходом тепла посіви пшениці на Черкащині заселяють шкідники
Kurkul.com

З настанням весняного тепла на Черкащині у посівах озимої пшениці очікується активізація таких шкідників як злакові мухи, цикади, попелиця, хлібна жужелиця, озима совка. Також переміщуватимуться із місць зимівлі хлібні блішки, клопи, п’явиці та інші.  Про це повідомляє ГУ Держпродспоживслужби в області.

Так, личинки і пупарії шведських мух восени було виявлено  за середньої чисельності 0,5 екз. на м² на 6% обстежених площ, личинки гессенської мухи за середньої чисельності 0,2 м² на кв.м  на 2,7% площ.

Злакові попелиці виявляли на 2% обстежених посівів, за чисельності 1-5  особин на рослину. Личинки хлібної жужелиці за середньої чисельності 0,3 екз. на кв.м виявляли на 3,2% посівів озимої пшениці, гусениці підгризаючих совок за середньої чисельності 0,1 екз. на кв.м  на 1% обстежених посівів.

«Сприятиме  заселенню посівів  озимих зернових культур в період фази кущіння — початок виходу в трубку відсутність перепадів температури повітря», — йдеться в повідомленні.

Читати також: Українські аграрії на 61% забезпечені ЗЗР — Держпродспоживслужба

Фахівці також нагадали пороги шкодочинності шкідника: личинки хлібної жужелиці 3 екз. м², озимої совки — 2-3 екз на м², дротяники — 5-8 екз на кв.м злакові мухи (10-15 % заселених стебел), хлібні блішки (понад 100 особин на м²), п`явиці (10-15 жуків кв.м), злакові попелиці (8-10 особин на стебло), цикади (40-50 особин на м²). Поріг шкодочинності клопа — шкідливої черепашки під час виходу в трубку пшениці — 2-4 екз на м².

«За перевищення порогу шкодочинності зазначеними шкідниками посіви зернових колосових культур обприскують одним із препаратів з діючою речовиною: альфа-циперметрин, диметоат, лямбда-цигалотрин, гамма-цигалотрин, зета-циперметрин, хлорпірифос, імідаклоприд, дельтаметрин, ацетаміприд; дві діючі речовини хлорпірифос + циперметрин, тіаклоприд + дельтаметрин, імідаклоприд + лямбда-цигалотрин та іншими дозволеними до використання в Україні за регламентами існуючих технологій», — нагадали у Держпродспоживслужбі.

Читати за темою: Названо препарати для обробки посівів озимого ріпаку проти шкідників та хвороб

Виконано за допомогою Disqus