Для України є важливим прийняття антимонопольного земельного законодавства — Анатолій Шумський

23 березня 2021 78 0
Для України є важливим прийняття антимонопольного земельного законодавства — Анатолій Шумський

Паралельно із голосуванням за земельну децентралізацію (законопроєкт №2194), парламенту потрібно оперативно підготувати та прийняти антимонопольне земельне законодавство. Таку думку висловив заступник голови «Центру розвитку земельних правовідносин в Україні» Анатолій Шумський, інформує AgroPolit.com.

На його думку, законопроєкт 2194 про передачу частини повноважень Держгеокадастру місцевим органам влади — це «медаль» із двома сторонами.

«Блискуча сторона цієї «медалі» — відбудеться давня мрія місцевої влади: їм передадуть право самостійно розпоряджатися землями без залучення у процес центру. Це добре чи погано? Добре. Адже в умовах децентралізації місцеві громади де-юре стануть повноправними власниками земель і зможуть за рахунок їх використання наповнювати бюджети своїх громад, відтак — розвивати власні території. Зникне і «людський фактор» у земельних питаннях в загальній системі Держгеокадастру», — пояснив він.

Однак, на думку заступника голови «Центру розвитку земельних правовідносин в Україні» Анатолія Шумського, є й інший бік земельно-децентралізаційної «медалі».

«Ніхто не скасовував систему внутрішніх домовленостей між місцевими фермерами, середніми чи великими (так званими лендлордами) аграріями та окремими представниками місцевої влади (депутатами місцевих рад, головами ОТГ). Тому існує ризик, що на місцях після формуватимуться свої «феодали», які гратимуть в одні ворота у земельних питаннях», — розповів він.

Читати за темою: Озвучено основні положення законопроєкту про електронні земельні аукціони

Відтак, наголошує експерт із земельних питань, разом із законопроєктом 2194 потрібно паралельно приймати ряд інших законів, які приберуть цей ризик.

«Зокрема, потрібно приймати антимонопольне земельне законодавство (встановити безпечний рівень концентрації земель в межах району, області, загалом країни), подумати про оновлення практики дотримання власниками землі та її орендарями сівозміни на полях та багато іншого», — зазначив він.

Окрім того, на його думку, потрібно організувати чіткий державний контроль за використанням цих земель.

«Ще має бути прийнято механізм контролю держави за використанням, виділенням, обліком та якісною реєстрацією земель на місцях. Адже земля — національне надбання, яке належить державі та всі громадянам. Якщо не контролювати її використання, то ризикуємо перетворитися у Аргентину, де всю землю скупили великі корпорації», — вважає Анатолій Шумський.

Виконано за допомогою Disqus