Озвучено механізм придбання сільгосптехніки аграріями після відкриття ринку землі

25 березня 2021 286 0
Озвучено механізм придбання сільгосптехніки аграріями після відкриття ринку землі

Для придбання аграріями сільськогосподарської техніки та обладнання після відкриття ринку землі уряду слід реанімувати роботу державної компанії «Украгролізинг». Таку пропозицію озвучив заступник голови «Центру розвитку земельних правовідносин в Україні» Анатолій Шумський, пише AgroPolit.com.

«Украгролізинг» — це хороший інструмент для придбання техніки та обладнання для аграріїв та українців, які бажають зайти працювати на землю. Раніше ця компанія працювала досить успішно і кредитувала аграріїв під купівлю с/г техніки за ставкою 7 % з відтермінуванням виплати на 7 років. Наразі у неї річна ставка 16%», — розповів Анатолій Шумський.

За його словами, сьогодні «Украгролізинг» працює на власних коштах (держава кілька років не фінансує установу), які є в статутному капіталі, тому вони мусять підіймати цю ставку.

«Відтак — рентабельність «кульгає». Натомість банки кредитують бізнес мінімум під 14-16% річних у валюті та 22% у гривні, закладаючи собі маржу», — пояснює він.

Нагадаємо, 17 березня на засіданні уряду прийнято постанову, яка вносить зміни у Порядок використання коштів за програмою часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва. Детальніше про розподіл держпідтримки АПК на 2021 рік читайте за посиланням.

Виконано за допомогою Disqus