На полях України відбулось відновлення вегетації посівів озимих — НААН

30 березня 2021 111 0
На полях України відбулось відновлення вегетації посівів озимих — НААН
Kurkul.com

Погодні умови березня 2021 р. сприяли тому, що на багатьох українських полях відбулось відновлення вегетації посівів озимих. Проте, у результаті тимчасового похолодання на початку третьої декади березня відновлення весняної вегетації у деяких районах Одеської обл. припинилося. Про це повідомляють фахівці НААН.

Так, за даними Укргідрометцентру, станом на кінець другої декади березня запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту під озимими культурами та на зябу у Херсонській, Миколаївській, Кіровоградській, на півдні Одеської та Донецької областей становили від 21 до 45 мм, метрового шару ґрунту — достатнє та оптимальне — 121-160 мм і більше.

«Проте, на багатьох площах Миколаївської, Херсонської та Одеської областей запаси продуктивної вологи були низькими для ранньовесняного періоду і становили 87-120 мм. Глибина весняного промочування ґрунту на цих площах становила від 96 до 140 см», — йдеться у повідомленні.

Читати також: В США поліпшився стан озимої пшениці

За інформацією Інституту сільського господарства Степу НААН (Кіровоградська обл.) та Інституту зрошуваного землеробства НААН (Херсонська обл.) починаючи з 13 березня в озимих культур розпочалася слабка вегетація, а з підвищенням середніх добових температур до 3-8 ℃ тепла у період 15-17 березня озимі культури на більшості площ відновили вегетацію, що в межах середніх багаторічних строків.

«Разом з тим, за даними Селекційно-генетичного інституту — НЦНС у результаті тимчасового похолодання на початку третьої декади березня відновлення весняної вегетації у південних та центральних районах Одеської області припинилося», — повідомляє відомство.

За спостереженнями Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН (Львівська обл.) в озимих зернових культур відновлення вегетації не відмічено. Проаналізувавши останні десять років науковці цієї установи прийшли до висновків, що найраніше вегетація у їхньому регіоні відновлювалася 26 лютого 2015 р., найпізніше — 13 квітня 2013 р. 

Читати за темою: В Україні впроваджуються міжнародні підходи до здійснення фітосанітарних процедур

«За таких метеорологічних умов, що склалися цієї весни, вже не слід очікувати раннього відновлення вегетації (до 27 березня), коли рослини розвиваються за короткого дня, низької висоти сонця, з переважанням оранжево-червоного освітлення і все це стимулює ростові процеси», — зазначають фахівці.

Фахівці відзначають, що ймовірно будуть середні дати відновлення вегетації (27 березня ‒ 3 квітня), що є коротким терміном для рослин, які вийшли із зими з недостатнім рівнем розвитку (2‒3 листки — початок кущіння). Зі швидким підвищенням температури повітря, збільшенням довжини дня, переважанням синьо-фіолетових променів спектра скоротиться і тривалість фаз, рослини розвиватимуться генеративним шляхом.

Виконано за допомогою Disqus