Майже на всій території України озимі відновили вегетацію

7 квітня 2021 42 0
Майже на всій території України озимі відновили вегетацію

В останні дні декади відновилась вегетація озимих культур (пшениці, ячменю, жита) майже на всій території України. Інформує Latifundist.com, згідно з даними агрометеорологічного бюлетеня за третю декаду березня 2021 р. гідрометеорологічного центру України.

Згідно з повідомленням, посіви знаходилися в фазах кущіння, утворення вузлових коренів, 3 листа. На окремих площах східних, північних і західних областей — сходів. Стан посівів оцінювався як переважно гарний.

Крім того, за результатами весняного обстеження південних і центральних областей, висота рослин у фазі кущіння становила від 8 до 27 см, на 1 м2 утворилося від 550 до 1250 стебел, кущистість становила 1,7-3,9.

Читайте також: Через несвоєчасний захист озимих втрати врожайності можуть сягнути понад 10%

Відзначається, що мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур і багаторічних трав (3 см) становила від 0 °C до -2 °C.

«В озимого ріпаку зазначалося відновлення вегетації у фазі утворення листової розетки. Стан посівів переважно добрий і задовільний. Місцями в південних і центральних областях почалася сівба ранніх ярих і гороху, на ранніх посівах відзначалося проростання зерна і утворення сходів. У багаторічних трав тривало весняне відростання сіна», — йдеться в повідомленні.

Відзначається, що розвиток активних весняних процесів внаслідок періодичних і інтенсивних похолодань протягом березня було досить повільним. Стійкий перехід середніх добових температур через + 5 °C до кінця місяця відбувся не скрізь.

Крім того, масова вегетація озимих культур в середині березня спостерігалося лише в південних областях, на решті території — в останні дні місяця. У порівнянні з середніми багаторічними термінами відставання початку активної вегетації озимих склало 1-1,5 тижні.

Виконано за допомогою Disqus