Стало відомо, як формуватиметься ціна землі після впровадження ринку

31 березня 2021 988 0
Стало відомо, як формуватиметься ціна землі після впровадження ринку
Kurkul.com

На думку експертів, формування стартової ціни одного гектара землі на майбутньому ринку складатиметься з трьох факторів: НГО, обмеженості кола покупців та кредитної іпотеки. Про це йдеться в матеріалі «Вартість 1 га сільськогосподарської землі після відкриття ринку – прогнози» на AgroPolit.com.

«Перспективна вартість землі, яку сьогодні озвучують для майбутнього ринку – це середні показники НГО, що становлять приблизно 27,5 тис. грн за гектар ріллі, хоча по країні ціни коливаються від 20 тис. грн до 30 тис. грн за один га. Але це НГО, яке використовується для оподаткування, адже закон про ринок земель встановлює НГО як мінімальну ціну на землю», — заявив перший заступник голови Держгеокадастру Анатолій Мірошниченко.

Тож, на його думку, реальна ціна буде дещо вищою.

«За грубими підрахунками середня ціна за один гектар буде коливатися в межах $1,5-2 тисяч», — додав експерт.

Читати за темою: В Україні буде 2-3 неофіційні етапи запуску ринку землі

Проте, за словами Івана Чайківського, народного депутата України, член депутатської групи «Партія «За майбутнє», секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, вартість землі у м.Хмельницькому і на Півдні України буде різною.

«У різних регіонах різні погодно-кліматичні зони, і це теж позначиться на вартості землі. Тому стартуватиме вартість 1 гектара сільськогосподарської земельної ділянки в різних регіонах з різних показників. буде по-різному. Але, спілкуючись з аграріями країни, можу сказати, що загальні очікування по Україні — близько $1000-2000 за 1 гектар сільськогосподарської землі. У перші місяці після відкриття ринку землі очікується певне пожвавлення, яке відкоригує ціну», — зазначив Іван Чайківський. 

Виконано за допомогою Disqus