Депутатам потрібно два сесійні тижні для прийняття земельних законів — Чайківський

30 березня 2021 47 0
Депутатам потрібно два сесійні тижні для прийняття земельних законів — Чайківський

Аби розглянути подані депутатами поправки до законопроєкту про земельну децентралізацію (2194), потрібно близько двох сесійних тижнів. Таку думку висловив народний депутат України, член депутатської групи «Партія «За майбутнє», секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський, інформує AgroPolit.com.

«Законопроєкт про земельну децентралізацію №2194 і про електронні земельні аукціони №2195 — це важливі елементи завершення земельної реформи, яку ми розпочали рік тому. Прийняття рік тому закону про земельну реформу №552-IX фактично розблокувало можливість продажу сільськогосподарської землі», — зазначив він.

На думку народного депутата, секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Івана Чайківського, попри навалу «спаму» з поправок до законопроєкту, він дуже потрібен у регіонах.

«Завдяки прийняттю закону про обіг сільськогосподарських земель №552-IX з 1 липня 2021 року стартує вільний обіг земель (землю можна купувати хоч і з певними обмеженнями). Прийняття ж законопроєкту про земельну децентралізацію № 2194 і про електронні земельні аукціони №2195 завершить запуск безпечної земельної реформи. Наведу лиш один приклад: в процесі реформи децентралізації, ОТГ отримали можливість заробляти кошти, розпоряджаючись своїми землями. Прийняття законопроєкту 2194 дозволяє громадам це робити», — пояснює він.

За оцінками Івана Чайківського, для прийняття всіх поданих поправок до закону про земельну децентралізацію потрібно мінімум два сесійних тижні.

«Наразі ми бачимо у Раді парламентський спам із правками до 2194. Він фактично гальмує і затягує процес його прийняття. Так, за перший тиждень ми пройшли близько 1000 правок до законопроєкту 2194. А їх понад 3 тисячі. Ми розуміємо, що в день парламент розглядає 150-160 поправок, тобто потрібно, як мінімум ще два сесійних тижні для прийняття в цілому законопроєкту 2194. Але що важливо: політична воля для прийняття цього законопроєкту та 2195 про електронні аукціони є», — пояснив Іван Чайківський.

Виконано за допомогою Disqus