Українські фермери бідніші від європейських удесятеро — експерт

18 січня 2016 99 0
В Україні непряма дотація для аграріїв була приблизно вдесятеро меншою, ніж європейська пряма
stolica-s.suВ Україні непряма дотація для аграріїв була приблизно вдесятеро меншою, ніж європейська пряма

В Україні непряма дотація для аграріїв була приблизно вдесятеро меншою, ніж європейська пряма, зазначає співвласник корпорації «Дніпро» (Чорнобаївський район, Черкаська область) Олексій Душейко, пише «Дзвін».

За його словами, представники Уряду і провладної коаліції у Верховній Раді аргументують зміни у оподаткуванні аграріїв тим, що у Євросоюзі податкових пільг для сільського господарства немає.

«Це справді так. Але в ЄС, як і у США, Канаді, багатьох інших розвинутих країнах, діє система дотацій! Європейські фермери отримують €400-500 дотацій на один гектар. А в нас навіть те пільгове оподаткування, яке діяло досі, давало всього €47/га!», — зазначає він.

За його словами, ця непряма дотація була приблизно вдесятеро меншою, ніж європейська пряма. А тепер забирають і це. При тому, що про компенсації ніхто не говорить.

«На мою думку, це — величезна помилка Уряду, держави. Вони порахували, що у 2016 році завдяки податковим змінам бюджет отримає додатково 18 млрд грн. Це — добре. Але є й інші чинники, які треба враховувати. Чи не призведуть такі зміни до скорочення робочих місць, об’ємів виробництва? Як це вплине на майбутнє сільського господарства вже в найближчі роки – 2017, 2018?», — переконаний експерт.

На його думку, вимивання обігових коштів не дасть у повній мірі дотримуватися технологій виробництва сільськогосподарських культур, що призведе до зменшення виробництва, а відтак – до зменшення податкової бази, зростання безробіття і збільшення соціального напруження.

Виконано за допомогою Disqus