На Сумщині агрофірму підозрюють в розоренні давнього кургану

8 квітня 2021 62 0
На Сумщині агрофірму підозрюють в розоренні давнього кургану
Kurkul.com

Місцеві жителі с. Тучне Миколаївської громади Сумської обл. звинувачують місцеву агрофірму в тому, що та вже десятки років розорює давній курган та вирощує на ньому зерно. Про це інформує Суспільне.

«У часи війни один курган використовувався зі стратегічною метою — там стояла вежа. Коли питав у людей, мені казали, що воїни поховані там у давні часи. Може, княжої доби, 500-1000 років, я думаю. Почали розорювати, як мені було 7-10 років, а потім далі, далі», – розповідає пан Василь Ксенженко, місцевий житель, який усе життя прожив у селі, випасав худобу неподалік курганів.

Ще один 97-річний житель села раніше працював комбайнером. Згадує, що в роки Голодомору в бік курганів везли померлих.

Читати також: Земельні спори в Україні пропонують передати до юрисдикції господарських судів

Зазначається, що експертиза кісток, яку мали можливість зробити в поліції, встановила, що їм — мінімум 39 років, верхню межу назвати не можуть, тому нічого не коментують.

«Я особисто перевірила реєстр, який у нас є, пам’яток національного і місцевого значення, розташованих на території області та внесених до державного реєстру, з прив’язкою до с. Товста. Нині археологічні об’єкти та пам’ятки до цих переліків не внесені. З’ясувати належність території та знахідок можуть лише археологи, фахівці, які мають право візуального огляду, обстеження», — розповіла Валентина Приймак, заступниця начальника відділу охорони культурної спадщини обласного управління культури.

Читати за темою: Керівник сільгосппідприємства завдав збитків державі майже на 24 млн грн

Наразі на землі працює агрофірма «Вікторія» — обробляє паї. У господарстві зазначили, що користуються ділянками на підставі договорів оренди, укладених з їх власниками.

«В агрофірмі відсутня будь-яка інформація чи документи, що на цих ділянках знаходиться курган чи будь-яке стародавнє заховання. Візуально навіть натяків на це немає. Також важливим є те, що жодна з земельних ділянок, якою користується агрофірма, не оглядалась поліцією за участю працівників агрофірми. Хоча є обов’язковим залучення до такого огляду тієї особи, яка нею володіє на момент такого огляду», — йдеться у відповіді.

Виконано за допомогою Disqus