Село на Сумщині протестує проти розорювання заливних лук

20 квітня 2021 97 0
Село на Сумщині протестує проти розорювання заливних лук
Село на Сумщині протестує проти розорювання заливних лук

На Сумщині мешканці села Ігорівка, що біля річки Сейм, протестують проти розорювання заливних лук та знищення місцевої природи. Селяни викликали поліцію й сіють на оранці лаванду. Фермер говорить, що діє за законом. Про це повідомляє Суспільне.

За словами жителів села, минулого року рівень води в колодязях впав до двох метрів. Пов’язують зникнення води в колодязях із розорюванням заливних лук в інших селах вздовж Сейму. Місця, де вони випасали худобу, теж почали розробляти фермери з Бурині.

12 квітня селяни завадили розорюванню заплавних лук і викликали поліцію. На зустрічі із представником фермерського господарства, яке взяло землю в оренду, агроном ФГ «Степок» наголосив, що за оренду землі господарство сплатило кошти в місцевий бюджет і в разі, якщо вони порушили будь-які норми — готові сплатити і штраф.

Деякі мешканці Ігорівки вирішили боротися з оранкою на лузі квітами — висадили тюльпани та інші рослини й готові чергувати в полі, щоб не дати аграріям розорати решту лук.

«Якщо розорюються ці землі, то зникають заплавні озера, болота та струмки, з яких до русла просочується вода. Це приведе до руйнування екосистем, обміління річки. Будемо поступово спостерігати, як зникає річка. Тому треба категорично заборонити взагалі щось робити в заплавах річок», — каже еколог Сергій Шевченко.

За зверненнями мешканців Ігорівки в поліції відкрили кримінальне провадження — «самовільне захоплення земель», тривають слідчі дії.Коли й на яких підставах сіножаті були переведені в орні землі, у головному управлінні Держгеокадастру наразі не коментують.

Виконано за допомогою Disqus