Пивовари назвали причину відмови працювати з українськими солодом і хмелем

9 квітня 2021 96 0
Пивовари назвали причину відмови працювати з українськими солодом і хмелем
Kurkul.com

Українська пивоварня крафтового пива Varvar у своєму виробництві не використовує вітчизняну сировину через погану якість. Про це розповів засновник пивоварні Varvar Василь Мікулін в матеріалі «Пивне ремесло. Місцевий Varvar» на Latifundist.com.

Він зазначив, що Varvar використовує німецький, бельгійський, британський солод, хміль — з США, Новій Зеландії, Австралії і деяких країн Європи. Крім того, завдяки меншим обсягами компанія може змінювати вектор виробництва так часто, як цього захоче.

«Справа не в тому, що українське — погане, а німецьке — добре. Справа в органолептичних особливостях. Наприклад, у бельгійців і німців є широка гама спеціальних солодів. Від термічної обробки солоду залежить колір і смак пива. І в цьому відношенні солодовні Європи набили руку і виробляють дуже цікавий продукт. Ми, наприклад, іноді купуємо спеціальний солод, який дає смак печива», — прокоментував Василь Мікулін.

На думку Василя Мікуліна, солодовні України поки що не забезпечують такий яскравий чіткий смак солоду, який би хотілося. Він зазначив, що український базовий солод — дуже пристойний, і багато колег компанії його використовують. Крім того, Varvar має намір в майбутньому застосовувати українську солод, але з хмелем ситуація складніша.

«Це як з вином, аромат деяких сортів неможливо повторити, вирощуючи виноград в певних кліматичних, геологічних умовах. Колись український хміль був значущим на європейській карті хмелярства. Але сьогодні «Укрхміль» — банкрут, фахівці практично всі пішли. Для розвитку хмелярства потрібні інвестиції, терпіння і чітке розуміння, куди рухатися», — пояснив засновник пивоварні Varvar.

Згідно з повідомленням, американський і новозеландський хміль популярний через багатий і цікавий аромату.

«Хоча цей оригінальний аромат дає пиву виключно хміль. На жаль, в Україні немає таких сортів хмелю. Це не означає, що їх не буде. Наприклад, в Словенії стали прищеплювати відомі британські, німецькі, новозеландські сорти і отримали дуже пристойні результати. Але для цього потрібні час і гроші», — зазначив він.

Засновник пивоварні підкреслив, що сьогодні в Україні є компанії, які зацікавлені в тому, щоб інвестувати в хмелярство. На його думку, у вітчизняного хмелярства є перспектива.

Також експерт уточнив, що якість солоду з українського ячменю залежить від селекції зерна, яка ще недостатньо стійка.

«По-друге, якість різних партій дуже непостійне. А нам потрібна стабільність. Згодом, напевно, з'являться господарства, які будуть спеціалізуватися тільки на вирощування ячменю для виробництва солоду. Упевнений, що спеціалізація дасть свої результати», — резюмував Василь Мікулін.

Виконано за допомогою Disqus