Процес набуття статусу сімейного фермерського господарства максимально ускладнять — думка

19 січня 2016 83 0
Частина фермерських господарств, відмовиться від найманих працівників
expert.ruЧастина фермерських господарств, відмовиться від найманих працівників

Створюється враження, що автори законопроекту №1599 від 23.12.2014 «Про фермерське господарство» щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств» мають на меті максимально ускладнити процес набуття статусу сімейних фермерських господарств (СФГ), пишуть у «Дзеркалі тижня» члени-кореспонденти НАН України Олена Бородіна та Ігор Прокопа.

Частина тих фермерських господарств, які наймають працівників постійно чи на період сезонних польових робіт, можуть відмовитися від їхніх послуг навіть ціною скорочення виробництва, якщо додаткова підтримка виявиться вигіднішою.

Проте це позбавить роботи і заробітку тих осіб, які сьогодні мають можливість одержувати їх у фермерів. Це значить, що відсутність найманої праці як обов'язкова і єдина умова набуття статусу СФГ є дуже сумнівним критерієм ідентифікації сімейних фермерських господарств.

Приклади використання такого критерію в інших країнах світу не відомі. Створюється враження, що автори законопроекту мають на меті не заохотити якомога більшу кількість особистих селянських господарств (ОСГ) стати повноправними фермерськими господарствами та зберегти сімейний спосіб господарювання у діючих фермерських господарствах, а максимально ускладнити процес набуття статусу СФГ.

Виконано за допомогою Disqus