Основні гравці ринку узгодили граничний обсяг експорту соняшникової олії

20 квітня 2021 156 0
Основні гравці ринку узгодили граничний обсяг експорту соняшникової олії

Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України та асоціація «Укроліяпром» підписали Меморандум про взаєморозуміння, а також додаток до Меморандуму, згідно з яким узгодили граничний обсяг експорту соняшникової олії на 2020/21 МР.

Про це в коментарі Latifundist.com розповів генеральний директор «Асоціація Укроліяпром» Степан Капшук.

«Ми за цивілізовані правила гри. Підписання меморандуму зніме виниклу напругу як на внутрішньому ринку, так і стане важливим сигналом для міжнародних партнерів України», — розповів Степан Капшук.

Граничний обсяг експорту  соняшникової олії з України становить 5,38 млн т. Меморандум набирає чинності з дня підписання і діє до 1 вересня 2021 року.

Степан Капшук уточнив, що в минулому сезоні Україна на експорт відправила 6,9 млн т рослинної олії. З початку 2020/21 МР Україна вже експортувала 3,5 млн т соняшникової олії.

Згідно з Меморандумом, сторони погоджуються співпрацювати з питань узгодження балансових показників ринку соняшникової олії України в 2020/21 маркетинговому році з метою організації забезпечення продовольчої безпеки та уникнення застосування експортних обмежень.

Сторони домовились:

  • здійснювати заходи за погодженням можливих граничних обсягів експорту соняшникової олії на основі попереднього балансу попиту і пропозиції олії соняшникової в 2020/21 МР з подальшим можливим підписанням Додатку 1 до цього Меморандуму;
  • погоджувати граничні обсяги експорту в разі підписання Додатку 1 до цього Меморандуму щомісяця і, в разі необхідності, вносити зміни в граничні обсяги експорту, зазначених в Додатку 1 до цього Меморандуму.

Повідомляється, що Мінекономіки, здійснюючи моніторинг на внутрішньому і зовнішньому аграрному і продовольчому ринках, в тому числі моніторинг обсягів експорту, залишає за собою право в рамках законодавства, ініціювати заходи державного регулювання в разі виникнення загроз продовольчої безпеки держави, які носять непередбачуваний характер, а також при відхиленні фактичного експорту граничних обсягів експорту.

Виконано за допомогою Disqus