Дніпровські фермери лишилися без землі через бюрократичні зволікання

21 квітня 2021 93 0
Дніпровські фермери лишилися без землі через бюрократичні зволікання
Kurkul.com

В одному з районів Дніпровщини місцеві фермери через бюрократичну тяганину залишилися без землі. Понад 20 га, на які люди не змогли оформити дозвільні документи та роками вели там господарство, Держгеокадастр без відома громади віддав в оренду новим господарям. Про це повідомляють podrobnosti.ua.

Валентина Лукайчук входить до числа тих, у кого відібрали землю. Жінка ще у 2009 р. отримала наділ, але оформити його на себе досі не змогла.


«Було сказано — підійдіть через місяць, підійдіть через два. Потім сказали — призупинено. Будемо чекати поки Верховна Рада вирішить, які дії із землею можна буде виконувати надалі. От і дочекалися — землю передали іншому власнику», — розповідає Валентина Лукайчук.


Світлана Дворецька, спеціаліст-землеупорядник Казначеївської сільради зазначає, що така ж ситуація в районі навіть із городами, які з «невідомих причин» раптово вийшли за межі населеного пункту, хоча це не так.

«На публічний кадастровій карті вони за межами населеного пункту. Громада й селищна рада не розпоряджається ними, розпоряджається Держгеокадастр. Поки не йшла мова про продаж землі в нас проблем не було. Люди з 90-их років користуються земельними ділянками», — розповідає вона.

Голова Дніпропетровської обласної асоціації фермерів і землевласників Анатолій Гайворонський впевнений, що в людей забрали наділи саме через відкриття ринку землі.

«Дивлячись на те, як у нас усе змінюється, як юристи працюють, щоби знайти якусь лазівку, щоб обійти законодавство, безумовно будуть підставні особи, які легалізують свої доходи й будуть скуповувати землю на перепродаж», — говорить Анатолій Гайворонський.

В асоціації фермерів кажуть, за останні кілька років, саме через спекулянтів та рейдерство понад 10 тис. фермерських господарств припинили своє існування.

Виконано за допомогою Disqus