Викиди парникових газів агросектором в Україні вп’ятеро нижчі, ніж у Європі

29 квітня 2021 38 0
Викиди парникових газів агросектором в Україні вп’ятеро нижчі, ніж у Європі
Depositphotos

Європейський агросектор викидає вп’ятеро більше парникових газів ніж український на 1 га оброблюваних сільськогосподарських площ. Про це йшлось під час обговорення проекту розміру НВВ-2 в межах Паризької кліматичної угоди із галузевими об’єднаннями та бізнесовими асоціаціями на базі МЕРТ, інформує AgroPolit.com.

Згідно з інформацією, Україна наразі демонструє знижені показники викидів парникових газів у агросекторі.

«На 1 га парникових викидів в Україні уже з 2015 рік вп’ятеро менше, ніж у Німеччині. Впевнений, що аналогічна картина буде із іншими європейськими картинами. Це пов’язано із низьким використанням азотних добрив на 1 га: так, у 2021 році у нас використовується  42 кг  азотних добрив на 1 га, тоді як у ЄС – 96 кг азотних добрив на 1 га», — розповів генеральний директор асоціації УКАБ Роман Сластьон

Згідно з інформацією, в Україні підтримують підхід «вилки» або «тунелю», коли говорять про можливості для зменшення CO2 без шкоди для економіки та для планування відновлення галузей, в тому числі і сільського господарства.

Також зазначається, що у представленому Міндовкілля проєкті НВВ-2 не врахований потенційний розвиток сільського господарства України.

Нагадаємо, за два місяці Україна має показати європейцям свій варіант розміру парникових викидів в межах Паризької угоди. Раніше Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України 1 квітня 2021 р. представило проєкт Розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Другого національно визначеного внеску України до Паризької угоди» та розпочало процедуру електронних консультацій з громадськістю щодо нього.

Паралельно представники українських бізнес-асоціацій та 14 асоціацій аграрного сектору в особі уповноваженої ними Української асоціації бізнесу і торгівлі (UBTA) та Центру економічного відновлення звернулись до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля із пропозицією детально прорахувати показники НВВ-2 на галузевих рівнях із залученням представників відповідних міністерств, експертів, галузевих об’єднань та бізнес-асоціацій.

Виконано за допомогою Disqus