Законопроєкт 2194 вирішує 2 фундаментальних завдання для розвитку агросектору — експерт

30 квітня 2021 291 0
Павло Мороз, к.е.н., макроекономіст
Kurkul.comПавло Мороз, к.е.н., макроекономіст

З точки зору сільського господарства, при чому як фермерів, так і с/г підприємств, прийняття законопроєкту 2194 є тим логічним кроком, який очікували і бізнес, і територіальні громади, відразу після прийняття так званого Закону про обіг земель рік тому. Про це розповів Павло Мороз, макроекономіст, експерт із розвитку агропромислового комплексу, кандидат економічних наук, у коментарі Kurkul.com.

За його словами, окрім врегулювання ряду важливих питань щодо дерегуляції у сфері земельних відносин, доцільно виокремити два питання, які вирішує даний законопроєкт і які є фундаментальними для забезпечення стабільності розвитку аграрного сектору і його інвестиційної привабливості в майбутньому.

Перше — це передача земель державної власності за межами населених пунктів у власність сільських, селищних, міських громад сприятиме суттєвому нівелюванню корупційних ризиків у земельній сфері.

«Впевнений, що 99,9% с/г виробників зіштовхувалися із «бюрократичним апаратом» Держгеокадастру. Тому позбавлення Держгеокадастру повноважень, що тягнули за собою шлейф корупції й розбазарювання державних земель, і передача повноважень щодо розпорядження с/г землями громадам – це значне поліпшення умов сільськогосподарської діяльності. Адже правильне, далекоглядне керівництво громади завжди буде співпрацювати з тим с/г виробником чи фермером, який добросовісно платить податки, створює робочі місця для місцевих жителів та готовий «підставити плече» задля вирішення соціально важливих питань громади», — говорить Павло Мороз.

Другим завданням, зі слів спікера, є вдосконалення інституту переважного права – запоруки стабільності і розвитку сільськогосподарського виробництва. 

«Здавалось би оренда землі – це довгостроковий надійний механізм забезпечення довгострокового землекористування с/г виробником. Однак, зазвичай серед орендодавців (пайовиків) дуже багато літніх людей, яких, на жаль, легко ввести в оману. І вкрай часто останнім часом трапляються випадки обману таких власників землі з боку земельних рейдерів. Останні, шляхом обману, підкупу посадових осіб й інших незаконних дій, можуть заволодіти земельними ділянками і дестабілізувати як виробничі процеси агропідприємства, так і створити такими діями соціальну напругу в громаді. Тому, норми законопроекту 2194, які вдосконалюють переважне право – це свого роду запобіжник від незаконних дій третіх осіб, які, як правило, до цивілізованого с/г виробництва не мають жодного відношення», — пояснює експерт.

Нагадаємо, що 28 квітня 2021 року ВРУ зробила ще один важливий крок для реалізації земельної реформи — народні депутати у другому читанні прийняли закон «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин».

Цій події передував розгляд понад 3 тис. правок. За проголосували 284 депутати ВРУ.

Сам проєкт закону № 2194 був зареєстрований у ВРУ ще 1 жовтня 2019 року.

Виконано за допомогою Disqus