Все частіше поширюються міфи щодо ринку землі — Нагорний

30 квітня 2021 94 0
Все частіше поширюються міфи щодо ринку землі — Нагорний
Kurkul.com

Навколо прийняття Верховною Радою законопроєкту №2194, який насправді має сприяти розвитку місцевих громад шляхом вдосконалення земельних відносин, розповсюджують міфи, які викликають занепокоєння у пересічних українців. про це Кurkul.com повідомив Володимир Нагорний, керівник відділу земельних та майнових відносин МХП.

За його словами, інформація, яка стосується ринку землі, дуже часто подається в викривленому стані. Таку позицію подекуди займають українські політики, які, мабуть, таким чином намагаються не втратити довіру свого електорату. Дані аргументи є відвертим обманом українців, коли біле називають чорним.

«Навколо прийняття Верховною Радою законопроєкту №2194, який насправді має на меті сприяти розвитку місцевих громад шляхом вдосконалення земельних відносин, деякі політики породили міфи, які викликають занепокоєння пересічних українців. Один з таких міфів є те, що начебто в тексті законопроекту 2194 передбачено норму, яка дозволяє купувати землю с/г призначенням іноземцям», — пояснив експерт.

Володимир Нагорний пояснює, що правка про «іноземні юридичні особи» носить виключно редакційний характер. Іншими словами — для того аби в тексті чинного Земельного кодексу України використовувалась єдина, законодавчо правильна термінологія: не «іноземні юридичні особи», а «юридична особа, створена та зареєстрована відповідно до законодавства іноземної держави».

Читати також: Євросоюз підтримує прийняття закону про земельну децентралізацію в Україні

«В Земельному кодексі України цей термін стосується різних аспектів земельних відносин. Але навіть після набрання чинності законопроєкту №2194 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» — ні іноземні громадяни, ні підприємства не зможуть купувати українську землю сільськогосподарського призначення. Таке право, як і до прийняття законопроєкту №2194, належатиме виключно громадянам України й тільки з 1 липня 2021 р.», — наголосив він.

Керівник відділу земельних та майнових відносин МХП зауважив, що особи, які генерували подібні фейки у процесі прийняття законопроєкту № 2194, насправді недочитали (або не зрозуміли) його відповідні норми.

«Швидше за все, вони вдалися до брудних і негідних маніпуляцій аби «збити» прийняття важливого закону, який,до речі, нівелює корупційні ризики в», — зазначив Володимир Нагорний.

Нагадаємо, 28 квітня, Верховна Рада України прийняла законопроєкт №2194 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» в кількості 284 голосів

Виконано за допомогою Disqus