В Україні розвиток озимих відстає на два тижні — НААН

5 травня 2021 196 0
В Україні розвиток озимих відстає на два тижні — НААН
Kurkul.com

Протягом останнього тижня агрометеорологічні умови для росту і розвитку рослин озимих культур були неоднозначні. Пізня весна і недобір тепла привели до того, що фазовий розвиток рослин, як озимих, так і ярих культур, відбувається на два тижні пізніше середніх багаторічних термінів. Про це свідчать дані аналітичної довідки агрометеорологічних умов і стану посівів сільгоспкультур НААН, інформує Latifundist.com.

Як зазначається, озимі культури в кінці квітня перебувають у фазі «вихід в трубку».

«Знижений температурний фон у квітні та задовільні умови зволоження сприяли проникненню кореневої системи озимих культур в глибші шари ґрунту, що кілька підвищить надалі їх стійкість до посухи. Збільшилася кущистість рослин, що зумовило дещо вищу щільність стебел, ніж минулого року», — прокоментували в НААН.

Читайте також: Фахівець порадив, як усунути температурний стрес у озимих культур

Згідно з повідомленням, на кращих посівах озимої пшениці висота рослин становить 15-38 см, загальна кількість стебел налічує 800-1 350 штук/м2, на задовільних — 550-1 100 штук/м2. Стан посівів озимих зернових культур переважно добрий і задовільний.

Крім того, вченими «Інституту захисту рослин НААН» проведено моніторинг фітосанітарного стану посівів який показав, що на більшості площ, особливо на полях з надмірно розвиненими рослинами (сорти інтенсивного типу розвитку) спостерігається ураження листя озимої пшениці септоріозом — хворіє 1-15% рослин на 5-30% площ, гельмінтоспоріозом уражено 1-15% рослин на 8-30% площ, бурої листковою іржею — 0,5-6% рослин на 5-39% площу. Ячменю озимого — ринхоспоріозом хворіє 0,1-1% рослин на 1 і 15% площ, ріпаку озимого — пероноспоріозом, альтернаріозом, фомозом, бактеріозом уражено від 1 до 10% рослин на 5-30% площ.

 

Виконано за допомогою Disqus