Дробязко розповів про ризики вирощування озимих в Україні

14 травня 2021 110 0
Дробязко розповів про ризики вирощування озимих в Україні
Kurkul.com

У вирощуванні озимих багато ризиків і певних «якщо». Про це розповів власник «Аграрна технологічна компанія» (АТК) Юрій Дробязко в інтерв’ю на Latifundist.com.

«Я не люблю озимі культури — там надто багато «якщо», ти нічого не можеш спланувати. Тобто — величезна кількість ризиків та непередбачуваностей. Ти не знаєш, ні коли сіяти, ні скільки сіяти, ти не знаєш, чи буде волога в період, коли в теорії потрібно сіяти. І ти вимушений робити різні дурниці», — розповів Юрій Дробязко.

За його словами для сівби озимого ріпаку, наприклад, потрібен відповідний попередник.

«Так, ріпак треба посіяти до 10-15 серпня — максимум. Це означає, що висівати перед ним потрібно таку культуру, яку вдасться зібрати до цього. Далі якимось чином під дрібнонасінну культуру треба підготувати ґрунт. До осені ріпак вже мусить мати 8-10 листків, або кореневу шийку — 10-12 мм», — сказав аграрій.

А що робити коли немає вологи? Не зрозуміло. Сіяти в суху землю, чи не сіяти

«Якщо «в суху», то на яку глибину, бо якщо зовсім зверху посієш, дощ трохи помочить, корені підуть — ріпак помре. Глибше сіяти — все одно якась волога буде, частина насіння зійде, частина залишиться сухою (рвані сходи)», — зазначив власник АТК.

Він також додав, що ніхто не застрахований від погодних казусів та посухи, і що насіння ріпаку нерідко доводиться зберігати до наступного року.

Виконано за допомогою Disqus