Через забур’яненість врожай соняшнику може знизитись до 70%

21 травня 2021 1195 0
Через забур’яненість врожай соняшнику може знизитись до 70%
Kurkul.com

Бур’яни у посівах соняшнику створюють конкуренцію за світло, поживні елементи та вологу. Про це йдеться у матеріалі «Системи захисту соняшника в нових кліматичних умовах» на SuperAgronom.com.

При цьому, зазначається у матеріалі, соняшник — світлолюбна культура що належить до рослин короткого дня. Для цієї культури характерний тривалий гербокритичний період (до 50 діб) — аж до фази зірочки, коли культура нарешті закриває поверхню ґрунту. Зниження урожайності через конкуренцію з бур’янами може становити аж до 70%.

Також цьогоріч слід враховувати значні коливання температур під час сівби та проростання сходів. Через таку прохолодну весну в посівах усіх культур, і соняшнику зокрема, переважають види бур’янів, які здатні розвиватися за понижених температур.

«Також спостерігалися приморозки в низці регіонів, що може значно вплинути на ефективінсть застосування ґрунтових гербіцидів. Відповідно, будемо спостерігати декілька хвиль бур’янів. Тому аграрії, які обрали гібриди під технологію Експрес™, отримають більш прогнозовану ефективність від застосування гербіцидів в порівнянні з лише ґрунтовою системою захисту.  Що може для таких випадків запропонувати компанія FMC? Це гербіциди Експрес™ 75 в.г. (трибенурон-метил — 750 г/кг) та Експрес™ Голд 75 в.г. (трибенурон-метил — 562,5 г/кг та тифенсульфурон-метил — 187,5 г/кг)», — розповів Володимир Салієнко, менеджер із розвитку продуктів компанії FMC.

Гнучкість у застосуванні гербіциду Експрес™ 75 в.г. дає змогу застосовувати його дробно в посівах соняшнику, і відповідно, контролювати декілька хвиль бур’янів. Наприклад, проти першої хвилі капустяних та інших бур’янів провести обробку гербіцидом Експрес™ 75 в.г. у нормі 25 або 30 г/га + ПАР Тренд® 90 у нормі 0,25-0,3 л/га. Надалі, при появі наступної хвилі бур’янів проводять другу обробку гербіцидом Експрес™ 75 в.г. також з половинною нормою (сумарна норма гербіциду за сезон не має перевищувати 50 г/га).

Читати за темою: Аграрій розповів, які добрива слід вносити під кукурудзу

Інший гербіцид з цієї лінійки Експрес™ Голд 75 в.г. відрізняється своїм складом: продукт містить трибенурон-метил — 562,5 г/кг та тифенсульфурон-метил — 187,5 г/кг. Норма застосування становить 35-40 г/га в суміші з ПАР Тренд® 90 у нормі 0,25-0,3 л/га. Фаза його застосування — 2-8 справжніх листків соняшнику. Вміст ще однієї діючої речовини та особливих допоміжних речовин розширюють можливості гербіциду. 

«Тифенсульфурон у препараті Експрес™ Голд 75 в.г. забезпечує поліпшений контроль таких ключових бур’янів, як амброзія полинолиста, нетреба звичайна, канатник Теофраста, видів щириці. Ці види при правильному застосуванні препарату контролюються на 95-99%. Крім того, тифенсульфурон значно підсилює дію на інші бур’яни, які можуть зустрічатися в посівах соняшнику: портулак городній, види гірчаків (почечуйний, шорсткий, берізковидний), пасльону чорного та гібіску трійчастого. Також часто спостерігається сильне пригнічення берізки польової. Гербіцидна дія та загибель бур’янів проявляються швидше», — зазначив фахівець.

Проте він додав, що не всі гібриди соняшнику, що стійкі до Експрес™ 75 в.г., також стійкі й до гербіциду Експрес™ Голд 75 в.г.

«Наприклад, якщо це соняшник в західних регіонах з достатньою кількістю опадів та приморозками в період посівної, то важливо спланувати також і першу фунгіцидну обробку Імпакт® К та післясходовий захист від бур’янів за допомогою гербіциду Експрес™ 75 в.г. і стійких гібридів, адже в таких умовах ґрунтовий захист буде недопрацьовувати. На півдні ж зазвичай проводять одну фунгіцидну обробку в фазу зірочки. Також там недостатня кількість опадів і акцент бажано робити на післясходовий захист з Експрес™ 75 в.г. А крім того тут характерною є велика кількість шкідників, як лускокрилих, так і інших рядів: клопи, цикади, трипси, попелиці тощо, тому планування інсектицидів в системах захисту обов’язкове», — підкреслив експерт.

Виконано за допомогою Disqus