В Україні шкідниками пошкоджено до 35% овочевих насаджень

2 червня 2021 77 0
В Україні шкідниками пошкоджено до 35% овочевих насаджень

Для третьої декади травня була характерною мінлива погода з коливанням температурного режиму. В областях спостерігались локальні зливові дощі місцями з градом. Погодні умови, сприяли живленню, розвитку та розселенню шкідників. Опади збільшили поширеність і ураженість рослин хворобами. Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

Так, посадки картоплі, розсаду томатів, інші пасльонові культури активно заселяє та пошкоджує колорадський жук, продовжується яйцекладка, на півдні відродження личинок. Так, у степових та лісостепових областях фітофагом за чисельності 1-6 імаго, 1-8 личинки на кущ пошкодили 18-35% рослин у слабкому ступеню.

«За умов жаркої погоди (t вище 26°C, вологість 58-75%) у червні ймовірний прискорений розвиток усіх фаз фітофага, що сприятиме зростанню його шкідливості. Захисні обробки картоплі проводять за масової появи личинок першого-другого віків та чисельності 10-20 екз. на кожній з 8-10% заселених рослин», — повідомили у відомстві.

Зазначається, що повсюди в посадках картоплі відмічено ураження рослин фітофторозом та альтернаріозом. Капусті завдають шкоди хрестоцвіті блішки, клопи, гусениці совок, біланів, капустяна міль, попелиці. У посадках цибулі шкодять цибулева муха, прихованохоботники.

Нагадаємо, на більшості території країни посіви озимих та ярих сільськогосподарських культур перебувають у доброму та задовільному стані. Зокрема, рослини пшениці озимої перебувають у фазі «вихід у трубку», на півдні — «початок колосіння — цвітіння». Рослини тритикале озимого перебувають у фазі «колосіння», рослини жита та ячменю озимого — у фазі «колосіння», ріпаку озимого — у фазах «цвітіння», «утворення стручків» і «формування насіння». 

Виконано за допомогою Disqus