Україна увійде до п’ятірки країн-експортерів зерна — Магалецька

21 травня 2021 71 0
Україна увійде до п’ятірки країн-експортерів зерна — Магалецька
Kurkul.com

В наступні роки Україна буде нарощувати свої позиції на світовому ринку зерна і увійде в ТОП-5 країн-експортерів зерна, збільшивши свою частку на ринку на 15%. Про це розповіла Владислава Магалецька, голова Держпродспоживслужби, під час Black Sea Grain-2021 в Києві, передає Latifundist.com.

«Очікується, що на світовому ринку збережеться тенденція до збільшення виробництва зернових, з огляду на те, що нас чекає повноцінне відкриття ринку землі та реформи, які ми очікуємо в рамках зрошення. Вони дозволять Україні приблизно в 2 рази збільшити свої виробничі можливості», — зазначила вона.

За словами Владислави Магалецької, світове виробництво зерна виросте на 375 млн т і перевищить 3 млрд т. Своєю чергою Держпродспоживслужба сприятиме нарощуванню експорту сільгосппродукції та відповідності вимогам країн імпортерів.

Вона зазначила, що в 2020 р. в супроводі фітосанітарних сертифікатів з України було експортовано понад 54,3 млн т зернових і олійних, з них приблизно 18 млн т — це пшениця, 4,8 млн т — ячмінь, понад 18,3 млн т — кукурудза.

«До нас в 2021 р. надійшло 267 нотифікацій, з яких 21 по зерновим. Мені дуже необхідна в цьому плані тісна співпраця, оскільки, наприклад,  в Таїланді був зафіксований 1 випадок, пов'язаний з рисовою міллю, в Індії 6 випадків, пов'язаних з довгоносиком кукурудзяним, берізкою польовою і т.д. Білорусь направила 5 випадків виявлення амброзії і Китай 8 випадків — 5 по кукурудзі і 3 по ячменю», — додала Владислава Магалецька.

Читати також: З України експортовано понад 39 млн тонн зерна

Виконано за допомогою Disqus