Юристи розповіли, які податки сплачуватиме продавець землі

27 травня 2021 273 0
Юристи розповіли, які податки сплачуватиме продавець землі

Після відкриття ринку землі фізична особа, у разі продажу земельної ділянки, вправі не сплачувати податок на доходи фізичних осіб та військовий збір за умови, якщо вона продає нерухоме майно вперше протягом року. Про це інформує Zemelka.ua.

Нагадаємо, з 1 липня 2021 р. набирає чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення», який має відкрити ринок землі та дозволити громадянам вільно купувати та продавати землі сільськогосподарського призначення які належать їм на праві приватної власності.

«Фізична особа, у разі продажу земельної ділянки, вправі не сплачувати податок на доходи фізичних осіб та військовий збір за умови, якщо вона продає нерухоме майно вперше протягом року, розмір земельної ділянки не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної в статті 121 Земельного кодексу України  та земельна  ділянка перебуває у власності продавця понад 3 роки», — надали пояснення юристи.

Як зазначається, в іншій ситуації громадянину доведеться сплачувати 5% ПДФО та 1,5% ВЗ від вартості земельної ділянки,  установленої в договорі. Для продавців — нерезидентів ставка ПДФО в разі продажу належної їм нерухомості становить 18%.

Договір купівлі-продажу земельної ділянки повинен містити всі умови, перелічені в статті 132 Земельного кодексу України, в тому числі кадастровий номер, цільове призначення, склад угідь, наявні обмеження тощо.

Перед укладенням угоди слід перевірити реєстрацію земельної ділянки в Держземкадастрі та реєстрацію права власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

«Нотаріус посвідчує відповідний договір лише за наявності оцінювальної вартості такого нерухомого майна та документа, що підтвердить сплату податку на доходи до бюджету продавцем. Такий податок майбутній продавець перераховує до бюджету за місцем нотаріального посвідчення зазначеної угоди у розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб», — зазначається у повідомленні.

Читайте також: У аграріїв перевірятимуть походження коштів на купівлю землі

На офіційному сайті президента України зареєстровано петицію № 22/117300-еп щодо присвоєння Анатолію Кобзаренку звання Героя України посмертно за вклад у розвиток АПК.

Підписати петицію.

Ознайомитись із інструкцією щодо заповнення петиції можна за посиланням.

 

Виконано за допомогою Disqus