Через негоду в Україні постраждали посіви та фруктові дерева

31 травня 2021 92 0
Через негоду в Україні постраждали посіви та фруктові дерева
Facebook

Україна 29-30 травня опинилась в епіцентрі негоди. Шквальний вітер, грозові дощі та град завдали шкоди аграріям. Про це інформує Kurkul.com.

«Вихватки «небесної канцелярії» завдають чималої шкоди полям та плантаціям городини на Херсонщини. Травневі грози з буревіями, торнадо та градом спричинилися до часткового полягання посівів зернових практично в усіх районах краю», — повідомляє newday.kherson.ua

Як зазначається, на лівобережжі Дніпра зливи та буревії так само прибили до землі розсаду ранніх сортів огірків та помідорів.

«Подекуди протягом двох днів випала місячна норма опадів. А в Каховському районі чи то шквал з градом, чи то короткочасний торнадо витолочив близько двохсот гектарів посівів ячменю та ріпаку», — повідомив начальник обласного Гідрометцентру Юрій Кіріяк.

Такі явища будуть повторюватися, не виключають синоптики. Через глобальні зміни клімату періоди спеки частіше змінюватимуть не помірні дощі, а зливи. Перепади температур і атмосферного тиску  провокуватимуть грози й град — цього вже не змінити.   

Вінниччину негода накрила 30 травня.

«Негода навалилась раптово, тому через кілька хвилин вулиці перетворилися на річки. Величина граду була величезна, опади повністю вкрили землю. Коли він підтанув, городяни навіть намагалися ліпити сніжки. Шматки льоду плавали по дорогах і тротуарах. Злива тривала всього годину, але град встиг неабияк побити овочі і цвітіння плодових дерев», — йдеться у дописах із соцмереж.

За словами вінницького журналіста Романа Ковальського, від граду постраждали всі кісточкові, висаджені помідори, перці.

Виконано за допомогою Disqus