Експерт розповів, як змінилися ціни на харчі за рік

4 червня 2021 32 0
Експерт розповів, як змінилися ціни на харчі за рік
pixabay.com

З минулого року на території України подешевшали овочі, а фрукти навпаки додали у вартості. Таку інформацію озвучили в Мінагрополітики, пише money.comments.ua.

Зазначається, що у квітні 2021 р. Міністерство зафіксувало зменшення вартості цибулі, капусти та картоплі практично на третину. Водночас ціна буряка і моркви виросла майже у два рази. А ось вартість фруктів, за даними відомства, зросла на 0,5%. Мінагрополітики пояснює зміну цін погодними умовами, а також відсутністю реального врожаю.

Так, на сьогодні, ціна цибулі — 4 грн/кг, капусти — 4 грн/кг, картоплі — 6,50 грн/кг, моркви — 7 грн/кг, буряка — 8 грн/кг.

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин зазначає, що зростання цін на овочі буде триматися приблизно до середини червня.

«Приблизно в цих датах воно зупиниться і почнеться тенденція до падіння. До цього часу на український ринок повинні почати надходити молоді овочі з відкритого ґрунту вітчизняного виробництва. Ціна на м'ясо багато в чому залежить від зерна. Якщо очікування на зерно та урожай будуть хорошими, то і м'ясо дорожчати не буде», — зазначив експерт.

Проте, за його словами, свинина за рік майже не подорожчала, курятина — небагато. Особливо зросла в ціні яловичина, що пояснюється систематичним падінням поголів'я ВРХ (великої рогатої худоби).

«У 1946 році, відразу після війни, в Україні було 8 млн голів ВРХ. У 1991-му — 26 млн. А зараз — всього 1,8 млн. Невигідно, дорого тримати ВРХ», — каже експерт, 

Читати також: Експерт пояснив, чому дорожчають харчі

Виконано за допомогою Disqus