У Швейцарії можуть заборонити синтетичні пестициди

9 червня 2021 32 0
У Швейцарії можуть заборонити синтетичні пестициди
pixabay.com

Швейцарія може стати першою європейською країною, яка заборонить штучні пестициди на референдумі 13 червня. Про це повідомляють reuters.com.

Прихильники ініціативи сподіваються, що це викличе аналогічні заборони й в інших країнах. Вони наголошують, що синтетичні пестициди викликають серйозні проблеми зі здоров'ям і скорочують біорізноманіття. Виробники заявляють, що їх пестициди проходять суворі випробування і регулюються, їх можна безпечно використовувати, і без них врожайність різко впала б.

«Ще одна ініціатива, за яку швейцарцям належить проголосувати в той же день, спрямована на поліпшення якості питної води та харчів у країні шляхом припинення прямих субсидій фермерам, які використовують штучні пестициди і антибіотики у тваринництві», — йдеться у повідомленні.

Нещодавнє опитування Tamedia показало, що 48% виборців підтримали ініціативу про питну воду, а 49% підтримали заборону на використання пестицидів.

У разі прийняття пропозиції фермерам дадуть до 10 років на перехід, що дозволить Швейцарії стати піонером в області екологічно чистих харчових продуктів, а також прикладом для всього світу.

«Syngenta, штаб-квартира якої знаходиться у Швейцарії і належить Китайській національній хімічної корпорації, виступає проти обох ініціатив, заявляючи, що заборона знизить врожайність сільськогосподарських культур на 40%», — інформує видання.

Швейцарський союз фермерів заявив, що багато хто з його членів вважає, що їхня діяльність знаходиться під загрозою.

Читати також: Фахівці прогнозують щорічне зростання ринку біопрепаратів на 15%

Виконано за допомогою Disqus