Хмельниччина стала лідером за площами посівів сої

10 червня 2021 41 0
Хмельниччина стала лідером за площами посівів сої
Kurkul.com

Аграрії Хмельниччини цьогоріч засіяли соєю 150 тис. га, ставши лідером в Україні за кількістю площ під бобовою культурою. Про це повідомляє Голос України.

Цікавість місцевих аграріїв пояснюється тим, що минулого року стабільно високі ціни на неї тримались протягом всього сезону і в окремі періоди перевищували 14 тис. грн/т. А на початку цього року вартість зібраного доходила до 19 тис./т.

«Щоправда, не можна стверджувати, що ціни втримаються на такому рівні й восени. Адже минулорічний стрибок значною мірою був пов’язаний із зменшенням пропозиції на ринку. Дефіцит викликав неврожай. На Хмельниччині теж не могли похвалитися високими польовими дивідендами щодо цієї культури. В середньому з 1 га збирали 0,24 т. Для прикладу, Херсонська область мала понад 3,1  т/га, Запорізька — понад як 3,2 т/га, Закарпатська — майже по  3,5 т/га», — йдеться у повідомленні.

Проте, в ОДА зазначають, що це не завадило Хмельниччині випередити інших за валом зібраного. Те, що в області було посіяно понад 132 тис. га, відіграло свою позитивну роль.

Читати також: Українські аграрії завершують сіяти сою

«Ще з десятиліття тому на Хмельниччині практично не брались за вирощування сої. Вважалось, що культура полюбляє далекосхідні кліматичні умови, а подільські чорноземи — не для неї. Тепер ситуація змінилась кардинально. Від перших кількох тисяч посіяних гектарів за кілька років дійшли до півтори сотні тисяч. І це, очевидно, не межа. Соя тепер успішно конкурує з соняшником, котрий також впевнено почувається на полях області. Допомогло цьому те, що сучасні сорти добре пристосовані до нових погодних умов», — пояснюють у департаменті агропромислового комплексу.

Із соєю є ще один клопіт — доволі довгий вегетаційний період, який може тривати від 100 до 160 днів, тому збір врожаю іноді припадає на пізню осінь. Ця особливість торік обернулась для області серйозними проблемами. Соя достигала так довго, що її не встигли зібрати до того часу, коли прийшла пора сіяти озимі. Через це багатьом довелось скорочувати поля з озимою пшеницею — й область відстала від намічених планів.

«Недосів озимої пшениці та ріпаку довелось компенсувати навесні ярими культурами, зокрема і соєю. Так певні втрати одних культур привели до соєвих рекордів», — зазначили у виданні.

Читати за темою: Бразилія може експортувати до США найбільший за 7 років обсяг сої

Виконано за допомогою Disqus