В аграрному секторі економіки призупинено поглиблення інвестиційної кризи — ННЦ

10 червня 2021 21 0
В аграрному секторі економіки призупинено поглиблення інвестиційної кризи  — ННЦ
Kurkul.com

На тлі загального інвестиційного спаду в економіці України капітальні вкладення в аграрний сектор економіки у І кварталі 2021 р.  зросли на 7,7% у порівнянні з відповідним періодом минулого року і склали 8787,7 млн грн, з яких на сільське господарство припадає 98,9 %.

Про це повідомив Микола Кісіль, провідний науковий співробітник відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н., інформує Kurkul.com.

За його словами, хоча частки інвестицій у лісове (1%) і рибне (0,1%) господарства в аграрному секторі економіки незначні, їх обсяги у І кварталі цього року у порівнянні з відповідним періодом 2020 р. зросли на 169,4% і 8% відповідно.

«На фоні активізації інвестиційної діяльності в аграрному секторі економіки в січні-березні 2021 р. у виробництві харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів продовжився її спад. Індекс капітальних інвестицій у харчову промисловість до відповідного періоду минулого року становить 73,5%, що характерно для кризового стану», — зауважив фахівець.

Читати також: Травневий приріст світових цін на продовольство є найбільшим за 11 років

Позитивні зміни, які розпочалися у динаміці капітальних інвестицій в аграрному секторі економіки, є характерними для явищ їх післякризового сплеску.

Однак Микола Кісіль вважає, що особливих підстав для подальшої активізації інвестиційної діяльності в сільському господарстві поки що немає, оскільки минулорічна інвестиційна криза в аграрному секторі економіки викликана комплексом чинників, більшість з яких зберігає свій негативний вплив й у 2021 р.

«Щоб відновити та збільшити обсяги капіталовкладень в аграрний сектор економіки, необхідно закріпити і посилити чинники активізації інвестиційної діяльності в сільському господарстві, подолати інвестиційний спад у харчовій промисловості й загалом в економіці», — підсумував він.

Читати за темою: Програму часткової компенсації вартості сільгосптехніки слід вдосконалити — ННЦ

Виконано за допомогою Disqus