Вітчизняні виробники зрошувальної техніки відстояли держпідтримку на 2021 рік

8 червня 2021 89 0
Вітчизняні виробники зрошувальної техніки відстояли держпідтримку на 2021 рік
Kurkul.com

Представникам АПК вдалося відстояти держпідтримку вітчизняних виробників зрошувальної техніки під час відкритої зустрічі аграріїв з міністром аграрної політики Романом Лещенком та його заступником Тарасом Висоцьким, інформує AgroPolit.com.

Як розповів директор громадської спілки «Асоціація Меліоратор» В'ячеслав Глотов, рішення про підтримку виключно державних виробників підтримав очільник Мінагрополітики Роман Лещенко.  

«Спочатку мова йшла про те, щоб залишити вибір за сільгоспвиробниками. На цьому акцентував увагу Тарас Висоцький. Але потім на підтримку вітчизняного виробника виступили представники вітчизняної галузі і міністр резюмував, що будемо рухатися в цьому напрямку, в підтримку вітчизняного виробника. І це правильно, бо кошти українських платників податків мають витрачатися на підтримку вітчизняних виробників, а не іноземних», — пояснив В'ячеслав Глотов.

Нагадаємо, Тарас Висоцький виступав за надання 25% державної компенсації з бюджету іноземним виробникам зрошувальної техніки. У квітні було показано проєкт Порядку, де прибрали формулювання про українських виробників. До пункту 4.3 Проєкту внесли зміни: «закупівлю техніки, механізмів та обладнання для проведення технологічних операцій у зрошуваному землеробстві (далі — техніка, механізми та обладнання) згідно із затвердженим Мінекономіки переліком такої техніки, механізмів та обладнання — у розмірі до 25% їх вартості». 


Землеробство в Україні стає все більш ризикованим. Але експерти зазначають, що мінімізувати ризики й гарантувати стабільно високі врожаї дозволяє зрошення.

Згідно з даними Kurkul.com, в Україні нараховується 5,49 млн га меліорованих земель, зокрема 2,18 млн га зрошуваних і 3,31 млн га осушуваних земель з відповідною меліоративною інфраструктурою. Постійного зрошення потребують майже 19 млн га орних земель, а водорегулювання — 4,8 млн га.

Середня окупність машини для зрошення, залежно від регіону, культури, складає лише 2-2,5 сезони. Ілля Жемелінський, комерційний директор компанії «Варіант Агро Буд», розповів на яку суму має розраховувати агровиробник, який планує обладнати зрошення в себе на полях.

«Мінімальна оцінка складає приблизно від €800/га і вище. Якщо в господарстві «у спадок» залишилася хоча б якась інфраструктура для зрошення, то ціна питання, у середньому, близько €1 000/га. Якщо інфраструктури для подачі води немає або вона далеко, або вона ще часів СРСР і перебуває в непридатному стані, то сума може сягнути €2 000-3 000/га», — зазначив фахівець.

Нагадаємо, KMZ Industries і Variant Agro Build підписали угоду про злиття елеваторного напрямку компанії ТОВ «Варіант Агро Буд» з ЗАТ «Карлівський машинобудівний завод»

Виконано за допомогою Disqus