Через проблеми з реалізацією фермери будуть змушені утилізувати цибулю

17 червня 2021 96 0
Через проблеми з реалізацією фермери будуть змушені утилізувати цибулю
pixabay.com

Українські овочівники відчувають серйозні проблеми з реалізацією запасів цибулі врожаю 2020 р. Цілком очевидно, що ці запаси так і не будуть продані, і вже найближчим часом цибулю доведеться утилізувати, або, іншими словами, просто викинути на смітник. Про це повідомляє EastFruit.

«Наразі на ринку як і раніше дуже багато пропозицій торішньої цибулі, яка зберігалася із серпня 2020 р. до сьогоднішнього дня. Таку цибулю, практично ідеальної якості, українські фермери готові продавати по 3-4 грн/кг (11-15 центів США). А за дрібну цибулю калібру 3-5, просять всього близько півтори гривні або менш як 6 центів США за кг», — йдеться у повідомленні.

Для порівняння, минулого року в цей же час торішню цибулю в Україні продавали по 11 грн/кг, тобто в середньому в 3-4 рази дорожче, а у 2019 р. ціни в кінці сезону реалізації досягали 15 грн/кг.

«Цінова циклічність — це звичайне явище для українського ринку цибулі. В середньому раз в три роки цибулю під час прибирання коштує більше, ніж навесні. Також, в середньому раз в три роки доводиться утилізувати частину нереалізованої городниками України цибулі. Це відбувається тому, що в момент, коли цибуля стає дуже дорогою, багато дрібних і середніх фермерів починають займатися її вирощуванням, що призводить до зростання пропозиції», — пояснив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

При цьому в країні майже ніхто системно не займається експортом цибулі, тому в момент виникнення перевиробництва цибулі, ціни на неї обвалюються нижче собівартості.

Читайте також: За тиждень ціни на капусту знизились на 33%

Виконано за допомогою Disqus