Актуальні відомості про зембанк допоможуть фермерам підготуватись до відкриття ринку землі — експерт

17 червня 2021 90 0
Актуальні відомості про зембанк допоможуть фермерам підготуватись до відкриття ринку землі — експерт
Kurkul.com

За два тижні відбудеться відкриття ринку землі, проте багато фермерів й досі не готові ні матеріально, ні інформаційно. Виправити цю ситуацію допоможе проведення земельного аудиту, котрий дозволить побачити та усунути наявні упущення та прогалини у зембанку. Про це повідомив засновник і керівник компанії Feodal.Online Андрій Дем’янович на щорічній виставці Agroshow Ukraine в Черкасах, інформує Kurkul.com.

Експерт зазначив, що перевагами земельного аудиту є:

  • Отримання актуальної інформації про земельні ділянки, адже фермерам необхідно знати, хто працює у межах їх масивів. 

«Аудит зумовить актуалізацію меж земельних ділянок, права власності і користування — договорів оренди, емфітевзиси, управління спадщиною тощо. Це важливо знати, адже є власники земельних ділянок, які переоформили спадщину і нікому не здають паї в оренду. А ви отримаєте можливість побачити ділянки без договорів оренди, які можна в майбутньому взяти в оренду або купити, оскільки такі ділянки будуть продаватись в першу чергу», — розповів Андрій Дем’янович.

  • Можливість побачити терміни дії договорів оренди та поновити їх. 

«Наразі останній момент, коли можна поновити строки договорів оренди. Через якихось пів року такої можливості вже не буде. Крім того, орендодавці зможуть маніпулювати вами», — пояснив фахівець.

  • Уникнення випадків необґрунтованого обробітку, тобто обробітку земельних ділянок без законних підстав. 

«Часто такі ділянки бувають не проінвентаризовані, тобто вони не мають кадастрового номера. Фермер може не здогадуватись, що обробляє землі комунальної власності навколо своїх полів. А дізнатись про це йому, крім аудиту, може допомогти інспектор з нагляду за законним використанням земель комунальної власності з повідомленням про адмінвідповідальність», — наголосив Андрій Дем’янович. 

  • Можливість попередження технічних втрат у результаті неповного обробітку земельних ділянок. 

«Насправді, це гроші, які ви викидаєте на вітер у результаті недообробки масивів. Ви платите орендну плату, єдиний податок, ПДФО, але неповністю обробляєте ділянки, тому що банально не знаєте меж. Проведення аудиту допоможе побачити, де і скільки грошей ви втрачаєте», — зазначив спеціаліст.

Андрій Дем’янович також зазначив, що землевпорядний аудит в системі Feodal.land — це можливість побачити наявні прогалини, вправити їх перед відкриттям ринку землі, актуалізувати інформацію, бачити ситуацію у межах сільських рад і розширити земельний банк. 

За детальною інформацією стосовно аудиту звертайтесь за тел. (093)145-32-46 Євгенія.

Виконано за допомогою Disqus