Перед відкриттям ринку землі аграріям необхідно встановити максимальні строки оренди землі — експерт

14 червня 2021 127 0
Перед відкриттям ринку землі аграріям необхідно встановити максимальні строки оренди землі — експерт

Напередодні відкриття ринку землі товаровиробникам необхідно зосередитися на встановленні максимального строку дії договорів оренди. Про це повідомив засновник і керівник компанії Feodal.Online Андрій Дем’янович.

«Це додаткові угоди до договорів оренди землі, які необхідно поновити на максимальний термін до відкриття ринку. Аграріям важливо приділити цьому особливу увагу», — пояснив експерт.

Крім того, за словами фахівця, необхідно звернути увагу на незареєстровані договори оренди, адже це ще один фактор ризику, який потрібно нівелювати.

«Аби почати укладати довгострокову оренду, по-перше, треба зрозуміти, де найближчим часом спливають терміни договорів, для того, щоб їх переукласти. По-друге, побачити де є ділянки з неукладеними договорами оренди. Неукладеними вони можуть бути у двох випадках. Або це люди, які з певних причин не хочуть віддавати в оренду земельну ділянку і з ними треба вміти домовитись, або ж це майно мертвих громадян. У другому випадку товаровиробникам варто говорити з громадою, аби через схему управління спадщиною передати цю земельну ділянку в оренду до моменту появи спадкоємця», — розповів Андрій Дем’янович.

Читайте також: Аудит земельного банку став доступний фермерам в одній системі

Він додав, що після відкриття ринку землі обов'язково виникнуть ситуації, коли пріоритетним варіантом для орендодавця стане продаж землі, а не її оренда. Однією земельною ділянкою він захоче вирішити всі свої життєві проблеми і більшість, швидше за все, будуть встановлювати неадекватні ціни — не $2-3 тис. за га, а $20 тис.

«Навести лад у договорах оренди можна досить швидко, якщо мати оперативний доступ до інформації. На жаль, фермери не мають єдиної платформи, у котрій були б зібрані всі дані про земельну ділянку. Тому ми створили сервіс Feodal.Land, наповнений даними із ДЗК і ДРРПНМ, аби будь-який товаровиробник міг оперативно отримувати інформацію про весь земельний банк в межах своїх територій повністю. Візуалізація земельного банку і всіх товаровиробників у його межах дають можливість фермеру одразу бачити, де і в кого закінчуються договори, а де їх немає і треба працювати над їх укладанням», — додав Андрій Дем’янович.

З питань аудиту і доступу до системи звертайтесь за тел. (093)145-32-46 Євгенія.

Виконано за допомогою Disqus