Невеликі фермери можуть залишитись без землі через непрозорі договори позик та оренди — думка

23 червня 2021 2924 0
Невеликі фермери можуть залишитись без землі через непрозорі договори позик та оренди — думка

Власник компанії «Кернел» Андрій Веревський несправедливо встановив контроль над компанією «Агродім». Про це розповіла дружина загиблого народного депутата Валерія Давиденка Людмила в інтерв'ю «Будинок без господаря, або Як Агродім став яблуком розбрату між сім'єю Давиденко та Веревським» на Latifundist.com.

Згідно з матеріалом, це стало можливим завдяки заплутаним і непрозорим умовами договору позики, який був підготовлений юридичною компанією, непублічно працюючою на «Кернел».

За словами Людмили Давиденко, з відкриттям ринку землі від таких дій можуть постраждати інші фермери й невеликі сільгоспвиробники.

«З відкриттям ринку землі велика кількість фермерів і невеликих сільгоспвиробників із зембанком в 1-2 тис. га можуть запросто стати жертвами таких «вигідних» кредитних і орендних угод. А в перспективі — залишитися без можливості обробляти землю. Це потрібно припиняти і боротися вже зараз», — додала Людмила Давиденко.

Як зазначила Людмила Давиденко, агрохолдинг «Кернел» зареєстрував дзеркальну компанію, стосовно компанії «Агродім», зі схожою назвою, призначенням діяльності, адресою і керівником. Різниця лише в статутному капіталі, коді ЄДРПОУ та назві («Агродім.») — в назву додали лише крапку.

«Каталізатором в зміні поведінки« Кернел »виступили наші позови до господарського суду з приводу незаконного переходу прав в статутному капіталі (76%) до людей, пов'язаних з компанією« Кернел ». Вони відчули, що ризик втрати контролю над компанією «Агродім» все ж великий. Оскільки у нас є всі підстави для того, щоб в судовому порядку довести незаконність подібного переходу прав власності», — розповіла Людмила Давиденко.

Вона зазначила, що очолює обидві компанії один і той же чоловік (Олександр Рубан прим. ред). За її словами, ця схема схожа на шахрайство, в якому навмисно обманюють людей, використовуючи авторитет і популярність компанії «Агродім», щоб вмовити орендодавців переукласти договори оренди з новою компанією. Крім того, людям дають на підпис шаблони договорів, які не підписані з боку нової компанії, і не надають другий примірник договору орендодавцям після його підписання.

Виконано за допомогою Disqus