Названо внутрішні фактори впливу на закупівельні ціни зернових в Україні

6 липня 2021 3343 0
Названо внутрішні фактори впливу на закупівельні ціни зернових в Україні

В Україні на ціну зерна впливають зовнішні та внутрішні фактори. Про це розповів засновник ZERNOVOZ.UA і ZERNOTORG.UA Олександр Мащенко в «Абетці зернотрейдингу» на YouTube-каналі Elevatorist.com.

За словами експерта, українські аналітики і трейдери частіше звертають увагу на зовнішні чинники, хоча внутрішні мають не менший вплив.

«Принадність аналітики й трейдингу полягає в тому, що ми про зовнішні чинники говоримо частіше, ніж про внутрішні, тому що ми про зовнішній ринок знаємо більше, ніж про внутрішній. Ну це парадокс. Начебто ми живемо в Україні, але ми про Україну часто знаємо менше, ніж про світову кон'юнктуру. Саме тому ми часто любимо дивитися новини про зовнішні ринки, там про виробництво у світі, тому що міністерство сільських господарств деяких країн, збирають інформацію краще, ніж це робиться в Україні. Безумовно це впливає на Україну, але не варто забувати, що все-таки першими факторами, які ближче знаходяться до українського сільгоспвиробника, будуть все-таки внутрішні», — зазначив експерт.

За словами Олександра Мащенка, до внутрішніх факторів впливу відносяться:

  • урожай;
  • споживання;
  • логістика;
  • погодні умови і ризики втрати врожаю;
  • навантаження на оборотний капітал сільгоспвиробника;
  • курс валют.

«Внутрішні чинники мають більший вплив на життя українського сільгоспвиробника, ніж зовнішні. Ну з одного боку ми розуміємо, що зовнішній там зростання експортних цін на 30% нам практично жоден внутрішній фактор не може дати такого підвищення в ціні. Але, однак ми розуміємо, що внутрішні чинники можуть блокувати сприятливий рух ринку і можуть іноді нейтралізувати несприятливий рух», — підсумував експерт.

Читайте також: В Україні вже намолочено понад 270 тисяч т зерна нового врожаю

Виконано за допомогою Disqus