Виробники цукру прохають тимчасово ввести нульове мито на цукор

8 липня 2021 256 0
Виробники цукру прохають тимчасово ввести нульове мито на цукор
Depositphotos

Українські виробники харчової продукції звернулися до президента України Володимира Зеленського з відкритим листом про необхідність відреагувати на загрозливу ситуацію на ринку цукру та тимчасово знизити ставки мита на цукор білий до 0%. Про це йдеться в листі Асоціації «Укркондпром», який є в розпорядженні Kurkul.com.

Як зазначили у листі, на сьогодні ціни на цукор в Україні майже вдвічі вищі, ніж на Лондонській біржі. Станом на 29 червня 2021 р. його вартість (без ПДВ) LIFFE FOB (Біржа Лондон) була $432,3/t, а пропозиція в Україні (без ПДВ) — $781.2/t. 

  • «В такій реальності українські переробники живуть вже 10 місяців. Протягом цього часу ціна на цукор білий в Україні постійно перевищувала світові ціни на 30-40%», — йдеться у звернені.

На думку виробників пояснити описані цінові диспропорції можна трьома причинами: це або картельна змова, або дефіцит цукру, або комбінація двох перших причин.

  • Перша причина. 5 квітня 2021 року Антимонопольний комітет України розпочав справу проти кількох цукрових компаній за ознаками антиконкурентних узгоджених дій на ринку первинної реалізації білого цукру. АМКУ вбачає, що ці компанії схожими діями обмежили конкуренцію на ринку та отримали можливість підвищувати ціни понад конкурентний рівень.
  • Друга причина.  І вона, ймовірно, найбільш впливає саме зараз, — це дефіцит цукру. 

«За нашими підрахунками, дефіцит цукру в Україні у 2020/21 маркетинговому році становить майже 300 тис. т. Україна розпочала імпорт цукру-сирцю, але це, на нашу думку, не дозволить вирішити проблему, а ні  дефіциту, а ні надвисоких цін», — пояснюється у зверненні. 

Читайте також: Туреччина та США стали лідерами за поставками цукру в Україну

Найдошкульнішого удару цінові цукрові диспропорції завдають малому і середньому харчовому бізнесу, який не має достатнього фінансового запасу, а також незахищеним верствам населення, оскільки здорожчали найбільше бюджетні харчові товари. 

В умовах надвисоких цін  на цукор українські харчовики вимушені скорочувати виробництво, звільняти людей, підіймати ціни. Втрати робочих місць в галузях оцінюються в діапазоні 9-10 тис. робочих місць. 

«Ми вважаємо, що єдино правильним кроком з боку влади є негайне прийняття закону про тимчасове зниження ставки мита на цукор білий (УКТ ЗЕД 170199) з 50% до 0% в межах квоти 60 тис. тонн до вересня-жовтня 2021 року (до нового врожаю цукрових буряків). Відповідний законопроєкт, поданий від представника депутатської фракції «Слуга народу», вже зареєстрований в парламенті (реєстраційний №5673 від 18.06.2021 року)», — зазначається у зверненні.

Виконано за допомогою Disqus