Презентовано проект відновлення системи зрошення в Україні

27 січня 2016 78 0
В Україні стартує проект по зрошенню
douvr.gov.uaВ Україні стартує проект по зрошенню

Колись родючі землі на Півдні України перетворюються на пустелю, про це на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко.

За його словами, через недостатню кількість вологи (кожні 6-8 років з 10 на Півдні України оцінюються як сухі та посушливі). Площі сухої та дуже сухої зон в Україні становлять 11,6 млн га. Середня врожайність у зоні степу найнижча за 15 років (23 ц/га, а частка виробництва зерна знизилась до 37 %).

«У результаті занепаду зрошувальних систем площі поливу за 25 років скоротились у 5,5 разів (з майже 2,3 млн га у 1990 році до 472 тис га у 2015 році без врахування Криму). Існуючий стан зрошувальних систем потребує проведення термінової модернізації та реконструкції. Я пропоную проект відновлення системи зрошення який стратегічно важливий для України. Мета проекту до 2020 року відновити поливи на площі понад півмільйона гектар», — сказав він.

А це в свою чергу призведе до потужного соціально-економічного розвитку України:

  • створення нових робочих місць (до 100 тис.);

  • збільшення виробництва сільгосппродукції на 8-10 млн т щороку;

  • збільшення надходжень до місцевих та державних бюджетів;

  • розвиток інфраструктури та логістики (нові дороги, елеватори, виробничі потужності);

  • залучення інвестицій.

Посадовець додає, що проект відновлення системи зрошення на півдні — це 5 областей: Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька, Дніпропетровська. На відновлення системи зрошення, за експертними оцінками, має бути залучено $1,5-2 млрд інвестицій протягом 2016-2017 рр.

«Проект зрошення має дві складові: 1) відновлення існуючої системи зрошення та 2) побудова нової системи зрошення там, де її ще немає. Міністерство розробляє стратегію з відновлення та розвитку системи зрошення. Для розробки Стратегії міністерство за домовленістю із Світовим банком створило координаційну раду та п'ять робочих груп. Затверджена стратегія стане основою для підготовки угоди із Світовим банком щодо його участі у фінансуванні відповідних робіт», — пояснив він.

В Україні стартує проект по зрошенню

В Україні стартує проект по зрошенню

В Україні стартує проект по зрошенню

В Україні стартує проект по зрошенню

В Україні стартує проект по зрошенню

Джерело фото: сторінка Facebook міністра аграрної політики та продовольства України Олексія Павленка

Виконано за допомогою Disqus