Восени вартість землі може знизитись на 30-50% — думка

26 липня 2021 1029 0
Восени вартість землі може знизитись на 30-50% — думка

На тлі поступового формування банку пропозиції вартість землі може знизитися. Про це розповів  Олександр Коробко, партнер з розвитку бізнесу компанії «Увекон», інформує AgroPolit.com

На його думку, ринок потребує єдиної системи, спільних і зрозумілих критеріїв оцінювання, аби ціна була справедливою, а не захмарною. 

«На ціну впливають кілька суттєвих факторів: бонітування ґрунтів (види культур, урожайність), виораність, площа ділянки, відстань від населених пунктів. Найбільш очікуваним на ринку стане вирівнювання цін. Цілком виправданим стане зниження вартості землі на 30-50% залежно від її якісних характеристик», — написав експерт.

Він додав, що є й інші фактори, що можуть вплинути на ринок землі. 

«Економічні процеси в країні і прогнозована нова хвиля ковіду з жорсткими обмеженнями з жовтня по грудень чи навіть по березень можуть суттєво загальмувати ринок. Проте головний процес запущений: земля стала товаром. Остаточно, без вороття», — зазначив Олександр Коробко.

Читайте також: Оприлюднено карту показників НГО сільгоспугідь в Україні

Він додав, що за даними дослідження ГІС «Увекон», 1 липня на продаж пропонувалося 1 973 ділянки. Проте рівень пропозиції не у всіх регіонах однаковий.

Найбільше ділянок продавалося в Київській області — понад 430.

В Одеській області було виставлено на продаж 170 ділянок, у Дніпропетровській — 132, у Львівській — 114, у Полтавській — 106, у Харківській — 99, у Херсонській – 98, у Житомирській — 96, у Вінницькій — 80.

В інших областях кількість виставлених на продаж ділянок була значно меншою, а в деяких – навіть нерепрезентативною.

«Проте вже у вересні — на початку жовтня обсяг виставленої на продаж землі може зрости в півтора-два рази. Це варто пов'язати насамперед з підвищенням активності покупців та налагодженням процесу ціноутворення», — наголосив фахівець.

Виконано за допомогою Disqus