За 8 років ціни на комбікорм зросли у 5 разів

27 липня 2021 200 0
Максим Недашківський, головний спеціаліст напрямку реалізації комбікормів агрокомерційного департаменту МХП
Максим Недашківський, головний спеціаліст напрямку реалізації комбікормів агрокомерційного департаменту МХП

За 8 років ціни на корми для тварин в Україні зросли у 5 разів. Про це розповів Максим Недашківський, головний спеціаліст напрямку реалізації комбікормів агрокомерційного департаменту МХП у матеріалі «Неконтрольований ріст цін на зерно — головна проблема ринку комбікормів» на Latifundist.com.

«У 2013 р. 1 т комбікорму коштувала в середньому 3 тис. грн, у 2021 р. — близько 14-15 тис. грн За 8 років ціни виросли у 5 разів. Вони залежать від світових цін на зернові й білкові компоненти», — розповів фахівець. 

За його словами, таке зростання мало певні наслідки.

«Дрібні фермери трохи зменшили об'єми посадки птиці. Також зменшилося поголів’я птиці в домашніх господарствах. І це зрозуміло. Коли мішок комбікорму (25 кг) коштував 280 грн, а став коштувати 380 грн — це дуже відчутно для пенсіонерів, що тримають птицю. Оскільки ціна на комбікорми зростає, люди швидше купуватимуть курятину, аніж триматимуть власне господарство», — пояснив Максим Недашківський.

Читайте також: Надія Кудлай: Хто каже про збиткове тваринництво, той не готовий працювати вдень і вночі

Він додав, що цього року в Україні також був дефіцит інкубаційних яєць, тобто менше інкубували птиці. 

«Через коронакризу, закриття кордонів. Україна взагалі багато інкубаційних яєць імпортує з Південно-Східної Європи. Цього року об'єми були менші, що також вплинуло на загальне поголів’я. Крім того, якщо минулого року добове курча бройлера коштувало 12-14 грн, сьогодні — 20-22 грн. Це також призвело до зменшення посадки», — додав фахівець. 

Виконано за допомогою Disqus