Вітчизняні картоплярі рахують збитки завдані погодними умовами

1 серпня 2021 552 0
Вітчизняні картоплярі рахують збитки завдані погодними умовами

Різкі погодні зміни — від аномальної спеки до рясних дощів — можуть позбавити українських картоплярів врожаю. Аграрії різних областей нарікають: на Півдні овочі гниють, на Півночі — засихають. Повідомляє Контракти.UA.

Якщо на Херсонщині через сильні дощі картопля страждає від гниття, то на Київщині — від посухи. Культура мала дозрівати ще два тижні тому, проте через спеку бадилля пересохло і овоч перестав рости. Такі погодні умови впливають на якість картоплі, а в кінцевому результаті й на її ціну.

«Ціна картоплі на херсонських ринках становить до 4 грн/кг, у Львівській обл. і трохи вище — 5-6 грн/кг, а в Харківській — 8 грн/кг. Правда, доїжджаючи до Києва, вартість херсонської картоплі підскакує до 15 грн/кг» — розповіли експерти.

Аграрій Віктор Рибалко розраховував на хороший врожай, засадив 20 га картоплею. Третина врожаю вже «пропала». Фермер підрахував збитки, які досягли позначки в 10 млн грн.

«Вартість збирання набагато перевищує номінальну ціну картоплі на ринку», — розповів фермер.

Попри панічні настрої серед аграріїв, експерти заспокоюють хорошими прогнозами врожаю картоплі пізніх сортів, яка більш стійка до погодних умов.

Нагадаємо раніше йшлось, що в Україні майже на 20% скоротилось виробництво картоплі.

Виконано за допомогою Disqus