Внаслідок жаркої погоди відбувалось прискорення розвитку пізніх теплолюбних культур

4 серпня 2021 971 0
Внаслідок жаркої погоди відбувалось прискорення розвитку пізніх теплолюбних культур
Kurkul.com

Третя декада липня характеризувалася надзвичайно жаркою погодою, з нерівномірними опадами подекуди у вигляді злив, місцями з градом, які призводили на деяких полях до пошкодження та полягання посівів сільськогосподарських культур. Про це свідчать дані аналітиків НААН.

Внаслідок такої жаркої, а в окремі дні спекотної погоди, відбувалось прискорення фаз розвитку пізніх теплолюбних культур. Підвищений температурний режим впливав на інтенсивне втрачання вологозапасів з ґрунту на тій частині території країни де не пройшли дощі.

За даними Інституту зрошуваного землеробства НААН у рослин кукурудзи в залежності від гібрида та строку сівби знаходяться у фазах «цвітіння – формування качана – налив зерна». Густота посівів становить 504–812 рослин на 100 м2. На одній рослині у середньому сформувалось 1,3–1,5 качанів. Висота рослин — 230-285 см.

Посіви сої знаходяться переважно у задовільному стані. Спостерігається зрідження посівів на 25-30% площ (іноді до 50%) від заданої густоти стеблостою внаслідок несприятливих погодних умов на початкових етапах розвитку і пригнічення посівів гербіцидами ґрунтової дії. Зараз рослини сої перебувають у фазах «бутонізація – початок цвітіння – формування бобів». Висота рослин залежно від сорту становить від 50 до 86 см, кількість сформованих бобів 10-11.

У рослин соняшнику тривають фази «цвітіння – формування кошиків». Висота рослин  коливається від 145 см до 200 см. На деяких посівах відмічається втрата тургору у денні години. Стан рослин переважно добрий. 

Рослини  гороху знаходяться у фазі «повна стиглість» і на більшості площ відбувається його збирання.

Читайте також: Близько 20% незібраних зернових уражені хворобами

Рослини проса знаходяться у фазі «викидання волоті», висота рослин — 45-75 см, густота — 280-350 шт./м2. Місцями спостерігається вилягання рослин. Посіви проса переважно у задовільному стані.

Рослини гречки перебувають у фазах  «цвітіння – плодоутворення». Висота рослин становить 65-88 см, густота — за широкорядного способу сівби — від 150 до 225 шт./м2, за звичайного рядкового — від 280 до 350 шт./м2. Зниження  середньодобової температури повітря у кінці другої — на початку третьої декади липня сприяло підвищеному виділенню нектару та кращому відвідуванню рослин комахами-запилювачами. 

У буряків цукрових відмічається інтенсивний ріст вегетативної маси та коренеплоду. Стан посівів задовільний та добрий.

Виконано за допомогою Disqus