Докорінні зміни переробки молока підвищать його конкурентність — експерт

1 лютого 2016 66 0
Конкурентоспроможність української молочки залежить від докорінних змін у переробці
dachnik.poltava.uaКонкурентоспроможність української молочки залежить від докорінних змін у переробці

Конкурентоспроможність української молочки залежить від докорінних змін у переробці, таку думку висловив економіст департаменту технічного співробітництва продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак, повідомляє MilkUa.

За його словами, враховуючи сучасні реалії, Україна може втратити статус нетто-експортера впродовж трьох років, а половина переробних підприємств збанкрутують. Це, у свою чергу, призведе до стрімкого зростання внутрішніх цін на молочні продукти та збільшення обсягів імпорту.

«Стратегія молочного бізнесу полягає у створенні конкурентної молочної галузі, здатної ефективно виробляти та експортувати широкий асортимент продуктів, під конкретні ринки збуту поза межами СНД та має довіру споживачів на внутрішньому ринку», — зазначив експерт.

На його думку, наразі пріоритетом галузі повинні стати докорінні зміни у підходах до переробки: виробляти те, що продається, а не продавати те, що виробляється.

«Нам потрібно якомога швидше зробити виробництво та переробку молока професійним. Адже підприємства, що сертифіковані на експорт до ЄС, можуть переробляти для цього лише молоко ґатунку «екстра». Тому наша стратегія має полягати у тому, щоб всі, хто не хоче або не здатен виробляти таке молоко, поступалися дорогою у молочному бізнесі тим, хто може та хоче», — підсумував він.

Виконано за допомогою Disqus