Осіння забур’яненість та падалиця можуть спричинити втрату понад 15% врожаю озимого ріпаку

25 серпня 2021 929 0
Осіння забур’яненість та падалиця можуть спричинити втрату понад 15% врожаю озимого ріпаку
UKRAVIT

Осіння забур’яненість злаковими видами бур’янів і падалицею зернових культур може заподіювати шкоду посівам озимого ріпаку. За недостатнього чи несвоєчасного контролю небажаної рослинності середні втрати врожаю можуть становити від 15% і вище. Щоб уникнути цих непродуктивних втрат, окрім ґрунтового захисту, обов’язково застосовувати високоефективні післясходові гербіциди. Про це попереджають фахівці компанії «UKRAVIT», повідомляє Кurkul.com

«Ріпак озимий восени може сильно потерпати від забур’яненості злаковими видами бур’янів. Крім того, за неякісного збирання зернових, які зазвичай є попередником цієї культури, виникає суттєве засмічення посівів падалицею», — розповів керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець.

Оскільки бур’янова рослинність і падалиця зернових восени розвиваються дуже активно, вони конкурують з культурою за світло, простір, вологу та елементи живлення. Надмірна забур’яненість також може спричинити витягування точки росту ріпаку, що негативно впливає на перезимівлю і може призвести до вимерзання. Крім того, відсутність контролю падалиці зернових може надалі спричинити складнощі при комбайнуванні культури, а саме — підвищити вологість і засмічення врожаю. В комплексі, це може коштувати аграрію значної частки врожайності.

«Для надійного контролю падалиці зернових і комплексу злакових видів бур’янів у посівах ріпака озимого рекомендуємо застосувати високоефективні післясходові гербіциди Квін Стар Макс (хізалофоп-п-етил, 125 г/л) або Селеніт Макс (клетодим, 240 г/л), — порекомендував експерт.

Квін Стар Макс  післясходовий селективний гербіцид системної дії. Його діюча речовина — хізалофоп-п-етил — є інгібітором ферменту ацетил-КоА-карбоксилази. Цей ензим каталізує перший етап синтезу жирних кислот. В результаті блокування ферменту припиняється виробництво фосфоліпідів, які використовуються для будівництва нових мембран та необхідні для клітинного росту, і бур’яни та падалиця гинуть.

Гербіцид ідеально розв'язує проблему забур’яненості посівів ріпаку озимого злаковими видами бур’янів, в тому числі й падалицею зернових культур. При цьому він є надзвичайно «м’яким» до культурних рослин і не має післядії на наступні культури в сівозміні. Препарат може використовуватися в широкому діапазоні фаз росту і розвитку культури та є оптимальним рішенням з огляду на співвідношення ціни та якості.

Селеніт Макс — післясходовий системний гербіцид. Клетодим у його складі поглинається через листя і транслокується флоемою до точок росту, спричиняючи знищення як надземної частини, так і кореневої системи бур’янів.

Гербіцид проявляє високу ефективність дії проти однорічних і багаторічних злакових видів бур'янів, а також падалиці зернових, поширених в посівах озимого ріпаку. Завдяки досконалій формуляції він надійно утримується на поверхні рослин і добре поглинається бур’янами й при цьому є надзвичайно толерантним до культурної рослини. Тож за його застосування посіви будуть чистими від забур’яненості злаковими видами та падалицею зернових упродовж тривалого періоду.

Читайте також: Фахівець розповів, як забезпечити безконкурентний простір для озимого ріпаку восени

 

Виконано за допомогою Disqus