В Україні ціна кавунів досягла найнижчого за останні 4 сезони рівня

31 серпня 2021 2103 0
В Україні ціна кавунів досягла найнижчого за останні 4 сезони рівня

Українські виробники баштанних в розгубленості, оскільки кавуни щотижня дешевшають і перспективи зниження ціни поки ще не вичерпані. Відповідно багато фермерів змушені продавати фрукт нижче вартості виробництва та працювати в збиток. Повідомляють аналітики EastFruit.

«Цьогоріч сезон кавуна почався із запізненням на два тижні відносно середніх багаторічних термінів. Стартові ціни на нього були значно вищими, ніж зазвичай. В середині липня гуртова ціна кавуна склала 12 грн/кг, а всього через шість тижнів, знизилась відразу в 15 разів», — розповіли аналітики. 

Підтримати виробників можна було б системним експортом кавуна. Адже на цей час в Польщі, яка є традиційно найбільшим ринком збуту вітчизняних кавунів, ціни на цей фрукт в 13 разів вищі ніж в Україні. Однак і тут ціна впала проти тогорічної на 30%, в той час, як вартість логістики зросла.

«Торік Україна повернулася в число 25 найбільших світових експортерів кавуна, продавши рекордні 33,9 тис. т продукту. В цьому році експорт коштує дорожче, і ціни на кавун в Європі нижчі, що робить продаж за кордон менш привабливим», — пояснив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН Андрій Ярмак.

Зі слів експерта, проблемою розвитку експорту кавуна з України є обмеженість вирощування тих гібридів баштанних, які мають попит на ринках ЄС, а саме безнасінних кавунів невеликого розміру. Тому українські експортери, як і раніше поставляють продукцію переважно в ті країни, де споживачі до неї звикли: Польща, Литва, Латвія, Естонія, Молдова, Білорусь та Румунія. 

Читайте також: Через брак покупців фермери змушені продавати кавуни за менш як 1 грн/кг

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою