За перевантажений автотранспорт передбачені штрафи до 51 тисячі гривень

4 жовтня 2021 218 0
За перевантажений автотранспорт  передбачені штрафи до 51 тисячі гривень

З 1 жовтня 2021 р. набули чинності закони щодо здійснення габаритно-вагового контролю. Вони запроваджують адміністративну відповідальність за правопорушення у сфері безпеки на автомобільному транспорті, що зафіксовані за допомогою засобів фото- й кінозйомки, відеозапису, зокрема в автоматичному режимі через платформу Зважування-в-русі (система WiM). Про це повідомляє пресслужба Міністерства інфраструктури України.

Зміни поширюються на усі транспортні засоби українських та іноземних перевізників, що здійснюють автомобільні перевезення пасажирів і вантажів на території України, а також на вантажовідправників.

Як зазначається, майданчик WiM фіксує перевищення встановлених норм і надсилає дані до Центру обробки даних (ЦОД). Інспектор перевіряє їх, формує постанову та накладає електронний підпис. Після цього постанова друкуватиметься та надсилатиметься порушникові.

За порушення передбачаються штрафи:

  • 8 500 грн — перевищення габаритно-вагових норм на 5-10%;
  • 17 000 грн — перевищення габаритно-вагових норм на 10-20%;
  • 34 000 грн — перевищення габаритно-вагових норм на 20-30%;
  • 51 000 грн — перевищення габаритно-вагових норм на понад 30%;
  • 51 000 грн — ухилення від проходження ГВК, перевищення швидкості, порушень вимог дорожніх знаків та розмітки, вчинення правопорушень в зоні ГВК.

Штраф потрібно оплатити протягом 10 днів з дня отримання повідомлення про штраф. Належний користувач може оскаржити рішення в суді.

Читайте також: В Україні встановлять плату за проїзд вантажівок масою понад 12 тонн

Виконано за допомогою Disqus