Опубліковано аналітику агрометеорологічних умов за вересень

5 жовтня 2021 93 0
Опубліковано аналітику агрометеорологічних умов за вересень
Depositphotos

Цьогорічний вересень виявився посушливим з поривчастим вітром, вранішніми туманами та заморозками. Початок осені відзначився низькими нічними температурами. Повідомляє Kurkul.com, згідно з даними аналітиків сервісу Метео Фарм.

Протягом вересня найбільша кількість опадів випала в період другої та третьої декади, у першій декаді переважала засушлива погода. Лише в Сумській, Чернігівській та Волинській областях кількість опадів перевищила кліматичну норму, на решті території кількість опадів поступилася нормі.

«Оминув дощовий фронт Хмельницьку, Чернівецьку, Запорізьку, Одеську, Херсонську, Вінницьку та Дніпровську області, тут випала мізерна кількість опадів. Саме ці області знаходяться під впливом сильної посухи», — зазначається в аналітичній довідці.

Цьогорічна кількість опадів перевищила на всій території України показники за 2019 р. На Сході, в Київській, Сумській, Чернігівській, Волинській, Миколаївській, Кіровоградській та Полтавській областях вересень 2021 р. мав перевагу над опадами 2020 р.

Середньомісячна температура ґрунту в північних областях коливалась від +13 до +14°C, на Заході +14…+15°C. В центральних областях +15…+16°C, на Сході +15…+17°C. В південних областях середньомісячна температура ґрунту дорівнювала +17…+18°C. Мінімально температура ґрунту опускалась до +2…+3°C на Півночі, Сході та в Полтавській області.  На решті території мінімальні температури знаходилась в межах +4…+7°C.    

Цьогорічні показники зволоження ґрунту перевищили показники 2019 р. на всій території України. Також дані показники перевищили значення 2020 року за виключенням Волинської, Львівської та Тернопільської областей. Найнижчий рівень зволоження ґрунту 9%-10% в Запорізькій, Одеській та Херсонській обл.

На Сході, в Центральній частині України, а також в Миколаївській та Чернівецькій областях рівень зволоження дорівнював 13%-14%. На Півночі, в Тернопільській та Хмельницькій областях 15%-16%. Найвищий рівень зволоження 17%-19% в Івано-Франківській, Волинській, Львівській, Рівненській та Закарпатській обл.  

  

Виконано за допомогою Disqus