Навесні азотні добрива відчутно подорожчають — аграрій

11 жовтня 2021 4722 0
Навесні азотні добрива відчутно подорожчають — аграрій
Depositphotos

Навесні відчутно подорожчають азотні добрива через фактори дефіциту та штучний ажіотаж. Таку думку висловив Олег Фурманець, головний агроном ТОВ «Захід Агропром» (Рівненська обл.) у матеріалі «Стрибок цін на азотні добрива, прогнози для агровиробництва на сезон-2022» на Superagronom.com.

«Цьогоріч ціни на гранульовані комплексні добрива виросли вдвічі, азотна група суттєво подорожчала і ціни продовжують підійматися. На мою думку, навесні ще відчутно подорожчають азотні добрива через фактори дефіциту та штучного ажіотажу. Також від сезону до сезону підвищується вартість ЗЗР — у межах 5-10%, чого також варто очікувати навесні», — зазначив аграрій.

За його словами, наразі основна проблема спостерігається по азотній групі, об'єктивні фактори, які впливають на це — подорожчання газу (частка газу для аміачної селітри на рівні 80%). Але, за його словами, є маніпуляції з ціною на ринку.

Як додав Олег Фурманець, до осінньої посівної в їх господарстві були готові повністю, закупили всі потрібні добрива ще задовго до початку кампанії. Проте, на його думку, багато аграріїв будуть переглядати технологічні операції, що були заплановані, десь будуть жертвувати продуктивністю на користь економічної рентабельності.

Нагадаємо, через стрибки цін на газ багато європейських виробників добрив були вимушені закрити власне виробництво.

Також у зв'язку зі значним підвищенням цін на газ, тарифи на сушку зерна знову виростуть, хоч і так вже збільшилися втричі.

Як зазначають експерти, підвищення вартості газу може привести до зупинки виробництва або банкрутства тепличних підприємств України, адже абсолютна більшість тепличних господарств продовжує використовувати газ як основне джерело тепла, а в деяких випадках і для генерації електроенергії. 

Виконано за допомогою Disqus